Тази събота- 7-ми септември златотърчаси от цялата страна си дават среща в района на Старозагорските бани, където ще се проведе Националния есенен събор на Българска асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити/ БАТСЗМ/.
Събитието е свързано с добива на самородно злато и търсенето на метеорити.
Организаторите са предвидили мнгобройни игри и томболи, както и други забавления и състезания за участниците, като най- добрите и най- късметлиите ще си разпределят награден фонд от 10 хиляди лева.


В различните забавления и в събора може да участва всеки, като членство в Асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити не е необходимо.
Сред състезанията, които ще събират публика и участници са: състезание със златарски легени, състезание с металдетектори в затворено пространство, както и търсене на определен брой скрити различни метални предмети.


По време на форума ще има възможност да се извършва и тестване с уникална специализирана машина за намерени от участниците парчета, за които има съмнение, че са метеорити. Предвид настоящата международна цена на златото и метеоритите, определянето на пробата, чистотата на метала и правилната класификация става изключително важно.
Официалното откриване на събора е от 10 часа, в района на поляните, западно от езерото на Старозагорските бани.
Специален гост на събора ще Дилек Гонулай, маркетинг директор в една от най-големите турски фирми производител на металотърсачи.Проявата се организира с финансовата помощ на световно известни фирми, в областта на производството на металдетектори и металотърсачи, пособия и аксесоари за промиване на самородно злато.
Добивът на самородно злато е най-древната дейност на човечеството. Първите сведения за него по нашите земи са от IX-тото хилядолетие преди Христа.