Търговци в Одрин подкрепят рекламите на български език

Кметът на Одрин Реджеб Гюркан поиска да се създаде специална комисия поради увеличаващите се рекламни билбордове и табели, с надписи само на български език. Градоначалникът смята, че това е проблем, защото по тях няма нито една фраза на турски и написаното било непонятно за гражданите. Местните власти ще обсъждат стандарти, по които трябва да се изработват рекламните табели и билбордове. Едновременно с това, кметът не омаловажава значението на българите за икономиката на града.

Поради девалвацията на лирата пазаруването в южната ни съседка привлича все повече нашенци, а Одрин е най-близкия до границата град. Броят на българите значително се е увеличил след като пътуването до Турция вече става само с лична карта.

Одринските търговци са на противоположно на властите мнение. Те казват, че има достатъчно рекламни надписи на турски и не виждат причина да има и такива само на български език. Според тях клиентите трябва да могат да се ориентират и лесно да намират нужните им търговски обекти. Затова, надписите на български дори трябвало да се увеличат, за което рекламодателите си плащали, и то немалки суми на местната власт.