Третокласник притежава внушителна колекция от медали

Третокласникът Иван Попов едва успява да побере в ръцете си всички спечелени досега купи и медали. Спечелил ги е за по-малко от 3 години на състезания по спортно катерене. Запалва се по този спорт, когато е на 7 години. На 3 февруари 2020 момчето ще навърши 10, но вече има участия в над 20 първенства – регионални, национални, балкански и международни. Почти няма състезание, от което да се завърне без медал, купа или друга награда.

Още на първото си състезание през 2017 година в Стара Загора печели първо място на скорост и трето място – на трудност. В края на 2019 година завоюва трето място и купа в националното състезание по спортно катерене „Купа България“. В неговата богата за сравнително кратката му до момента спортна кариера това е втората национална купа – първата печели през 2017 година, също трето място.

Талантливият малчуган сам избира катеренето, но със сигурност заслуга за необяснимата спортна тръпка има майка му Красимира Желязкова, която е една от най-добрите състезателки по планинско бягане у нас. Иван Попов започва в АТК „Казанлък“ с треньор Мариана Сарачева, после го поема Минко Кабаджов, с когото си допадат от пръв поглед и стават прекрасен тандем. Коментират всяка стъпка, анализират в детайли всяко състезание. Минко искрено се радва на успехите на малкия талант и, виждайки спортния хъс, с който се бори в надпреварите, му обещава в най-скоро време да катери и скали. За съжаление, заболява тежко и съдбата завинаги разделя треньор и състезател. Иван продължава напред, вече под ръководството на Младен Гайтанджиев и Красимира Желязкова.


От всички състезания в които е участвал, най-скъпи са му първите два медала, спечелени в самото начало на спортната му кариера, както и този от международното състезание в Австрия през 2019 година. През април миналата година за първи път излиза на състезание извън България, в Румъния. Тук става четвърти на боулдър и на трудност. Но самото класиране си е изключително постижение. По неприятно стечение на обстоятелствата, автомобилът, с който казанлъшкият състезател пътува за Букурещ, попада в катастрофа. Губят се часове, докато пътят бъде отново отворен и Иван драстично закъснява. Стига с треньора си до залата преди самия старт и успява само да си направи регистрацията за участие, без да има никакво време за загряване. Въпреки това, се класира съвсем близо до призовата тройка. Почти същото изпитание му се случва и на път за финалното състезание за „Купа България“ през месец декември 2019 година. От представянето тук зависи и окончателното класиране. Но пак верижна катастрофа, закъснение, което застрашава участието на малкия спортист в най-дългоочакваното за годината състезание. Иван пътува заедно с други състезатели от Казанлък - представителите на Клуба по екстремни спортове "Селт", с които са приятели. Децата от Казанлък и техните треньори все пак успяват да стигнат до мястото на надпреварата. Иван се включва, но вместо 1 час за катерене, има на разположение само 20 минути. От 8 маршрута успява да измине 6 и да извоюва третото място. Иван Попов става единственият казанлъшки състезател във втора възрастова група, който се класира. „Потрудих се доста“, казва мъдро за възрастта си малкият талант, за когото екстремните ситуации очевидно носят положителна енергия. И си признава, че много често на тренировки или на състезания си тананика някаква мелодия и така му е по-лесно да се концентрира върху самото катерене.

Че е спортна натура със заявка за още много покорени върхове, говори и фактът, че от тази учебна година Иван тренира и баскетбол, а в цялата си колекция от медали има първо място и по плуване. Почти не пропуска да участва в маратонските бягания, където се състезава майка му Красимира Желязкова, в специалните за малките бегачи детски дистанции. Към всичко това прибавя и интереса си към програмирането и към математиката, по които също се явява на състезания. В училище любими предмети са му физическото възпитание, математиката и... междучасието.

Деветгодишният малчуган с неизчерпаема енергия е категоричен - иска да влезе в Математическата гимназия и да се занимава професионално със спорт.

През новата 2020 година първото състезание, което го очаква, е по боулдър в Националната спортна академия в София. Тъй като вече ще е минал рождения му ден, Иван Попов ще се състезава в по-горната възрастова група, на 10- и 11-годишните катерачи. Поредното ново предизвикателство, което малкият спортист приема със спокойствие и увереност.