Топ дизайнерът Мариела Гемишева провокира в розово

„Да откриеш себе си в розово“ е арт пърформанс в текст, цвят и аромат, който топ дизайнерът доц. Мариела Гемишева ще представи на казанлъчани и гостите на града, дошли в Долината на розите и на Розето. Това е поредната изненада, която тя ще поднесе на ценителите на изкуството и модата в родния си град Казанлък. На 30 май от 18.00 часа в Литературно-художествен музей „Чудомир“ известният дизайнер ще представи своя проект, издържан в цвета и уханието на българската маслодайна роза. С това ще бъде поставено и началото на 9-ото издание на Фестивала на виното розе в Казанлък, което с всяка изминала година набира все повече почитатели и ценители от България и света.

Доц. д-р Мариела Гемишева затвърди своята връзка с родния град с участието си в едно от най-привлекателните събития – Празника на розата. През 2018 година тя стана автор на роклята на Царица Роза. За първи път в 50-годишната история на конкурса за избор на най-красивата казанлъшка абитуриентка носителката на короната и нейните две подгласнички бяха с дизайнерски облекла, при това изработени от казанлъчанка.

Дизайнер на годината за 2017-а Мариела Гемишева за трета година сърпризира своите съграждани и туристите с арт пърформанс. Първият проект, представен в Казанлък, бе в Шипковата къща през 2015 година, наречен „Guns And Roses Oil“. Тук тя представи и своя експериментален парфюм със същото заглавие, съдържащо розово масло. През 2018 година доц. Гемишева подреди авангардната инсталация „Модни обекти в цветовете на розата”, който бе специално създаден за Музея на розата в Казанлък и провокира въображението с нестандартните си идеи. Това бе съвременна визуална форма, която провокира модерни и различни гледни точки на възприятие, даващи нов пулс на застиналата музейна експозиция. Тази година ценителите на нестандртните решения в изкуството и модата ще се срещнат с вижданията й в „Да откриеш себе си в розово“. В началото на 2019-а Мариела Гемишева издаде и своята нова книга "Време и стил. Контури на историята на модата през XX век" .

Доц. д-р Мариела Гемишева е родена в Казанлък. Тя е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта. Преподавател е по специалността "Мода" в Националната художествена академия в София. Три пъти е носител на най-високото отличие в българската мода „Златна игла“. През 2008 година е обявена за „Жена на годината“ с номинация на списание „Грация“. Носителка на наградата „24 карата“.

Известна е с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Безсъмнено, тя е едно от най-значимите имена в българския моден дизайн. Нещо повече, тя е художник, използващ езика на модата в съвременното изкуство и създател на дрехи, превръщащи се в изкуство.