За първи път у нас се провежда шампионат в дисциплината „Кацане в цел“

На 20 октомври от 18 часа в Сопот, м-т „Арменица“- на първа станция на „Лифт Сопот“ ще се състои официалното откриване на Световния шампионат по парапланеризъм в дисциплината „Кацане в цел” („Целно кацане“). За участие в официалната церемония са поканени г-жа Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България, както и Димитър Иванов, министър на младежта и спорта.
В състезанието ще вземат участие 132 водещи пилоти от 46 страни, като полетите в тази дисциплина са доста атрактивни както за участниците, така и за публиката. Целта ще бъде разположена в близост до „Лифт Сопот“. Мишената представлява електронно измервателно устройство и отчита отклонение от идеалния център през 1 см. Точката, която трябва да оцелят пилотите, е с диаметър 2 см - което е и размерът на монета от 5 стотинки. Награди ще бъдат връчени в следните 4 категории: „Отборно по нации“, „Общо“, „Жени“ и „Младежи“.
За последните 10 години в България това е първо такова състезание по парапланерен спорт от най-висок ранг. Световното първенство е с най-висок рейтинг в спортния календар на Международната федерация по въздушни спортове (FAI) и носи точки за световната ранг-листа. Световната федерация по въздушни спортове (World air sports federation) избра именно Стара планина и по-конкретно - град Сопот (Област Пловдив), като едно от най-добрите места в света за летене с парапланер. Екипът на „Лифт Сопот“ беше отличен и избран за домакин благодарение на множеството вече успешно организирани международни състезания.
Съорганизатори на мащабното събитие, което ще продължи от 20 до 28 октомври т.г., са Община Сопот, Спортен клуб „Шамбала” и Български национален аероклуб, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Инициативата е подкрепена и от Био ферма „Розино“, “Farro pizza & more” и “Gelato & Latte”, които са официални партньори на състезанието.
Повече от 20 години Спортен клуб „Шамбала“ се стреми към развитие и популяризиране на спортния туризъм в Община Сопот. До момента са проведени състезания по парапланеризъм от най-висок ранг, като Световна купа, 2005 година, Световна купа, 2008 година, Световен шампионат, 2013 година, Световна купа, 2018 година и много други. Съвместната им дейност с Община Сопот допринесе за признаването й като столица на парапланеризма, както и предпочитана дестинация за спортисти от най-високо професионално ниво в различните дисциплини в парапланеризма. На територията на Община Сопот Спортен клуб „Шамбала” проведе първото в историята на въздушните спортове състезание по парапланеризъм „Acro Cross“, за което беше заснет специален филм, който се излъчва на международни филмови фестивали. По този начин, проведеното мероприятие и местността, на която се проведе, достигнаха до милиони души по цял свят. „Считаме, че това е правилната посока за възпитаване и изграждане на здраво общество, целящо утвърждаване на спорта като средство за подобряване на здравето и качеството на живот на хората, както и издигане на спортния престиж на нашите съграждани на световно равнище“, коментират от Клуба.
Всеки ден между 20 и 28 октомври публиката ще може да наблюдава полетите с парапланери.