Церемонията по коронясването на Царица Роза '2022 се превърна в истински спектакъл от светлини, благодарение на сътвореното за първи път в небето над Казанлък шоу с дронове и последвалата пищна заря. Красиви червени рози, виолетови лалета, бели маргарити, пеперуди, сърца, геометрични фигури, надписи „Казанлък” и „Празник на розата” се редуваха в светлинна феерия в нощния небесен покров. Шоу, което заслужава адмирации и напълно оправда очакванията на стотиците казанлъчани и гости на града, дошли на пл. „Севтополис” на 3 юни вечерта, мнозина от които, за съжаление, не чуваха добре и почти не виждаха какво се случва на самата сцена. Решението на този въпрос е една голяма видеостена, която ще позволи на хората и от най-отдалечените кътчета на площада да виждат всичко на сцената и да бъдат съпричастни към ставащото там, а не просто да чакат фойерверките накрая.



За втори път тази година Казанлък бе посетен от вицепрезидента Илияна Йотова, първият път бе на 2 март по случай националния празник на България. В Деня на града вицепрезидентът короняса новата Царица Роза Белослава Желева и поздрави подгласничките й Тереза Палова и Габриела Петкова. „Европейска райска долина – така наричат Казанлъшката долина“, заяви Илияна Йотова. Тя определи Казанлък като магическо място, на което се събират не само цветята, а и историята и философията на един народ. „Нека душите ни да останат чисти както са онези малки капчици брилянтна роса всяка сутрин върху листенцата на майските рози“, поетично се изрази вицепрезидентът в обръщението си към казанлъчани и гостите на града.
Поздравление към хората, изпълнилите площад "Севтополис", отправи и кметът Галина Стоянова.

Сред официалните гости бяха кметове на побратимени на Казанлък градове, народни представители, представители на различни институции.