Студено е, но зимата си отива

В цяла България температурите днес са много ниски

Павел Ненчев от Синоптичната станция – Казанлък, сподели за сайта zakazanlak.bg, че тази сутрин, макар и слънчева, в 8:00 часа в района термометрите са отчели едни от най-ниските температури – минус 12,5. В понеделник и вторник са отчетени минус 6,7 градуса и са се усещали толкова, за разлика от неделния ден, когато температурите са били минус 7 градуса, но силният вятър е предизвиквал усещане като за минус 10.


„Студено е, но за последно. Зимата си тръгва от днес, обяви климатологът проф. Георги Рачев. Не, че Баба Марта няма да покаже целия си нрав, но няма да е толкова студено“.
Според него от днес започва затопляне в цялата страната. Напълно е възможно в Тракия и югоизточните райони температурите да достигнат до 18-20 градуса. В края на месеца си отива климатичната зима, а метеорологичната зима си отива с температури през март между 5 и 8 градуса. На 21 март настъпва астрономическата пролет.


"Тази година имахме „никакви” зима. Имахме 3 студени дни в началото на декември, след това през януари имахме още 3-4 студени дни. И сега изкарахме една „страшна” зима, в която имахме 5-6 студени дни. В зависимост от това какво ще бъде времето, тази зима се бори да стане най-топлата, откакто има метеорологични наблюдения в България. Ако не се достигнат тези 18 градуса, ще остане в топ 3. Най-топла засега остава зимата на 2006-2007 година", сподели проф. Рачев.


В цяла Западна Европа се очаква да бъде с доста по-сухо време, а в България се очакват нормални количества дъжд през март, като в източната част на страната ще бъдат по-големи.