Стресът - в основата на нарушеното психично здраве

10 октомври е обявен за Световен ден на психичното здраве

Според данни на Световната здравна организация над 450 млн. души по света имат психични разстройства. До 2020-та психичните разстройства ще се наредят сред първите 5 болести, водещи до загуба на трудоспособност. Основната причина за проявата им е стресът.

Българите най-често страдат от тревожни разстройства - 11.4% от населението, депресии и афективни състояния - 6.2%, злоупотреби с вещества - 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление, все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

Първите симптоми, които могат да сигнализират за наличието на проблем, са безсънието, честата умора, лошото настроение и необичайна раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист –психиатър, психотерапевт, психолог.

И още една тревожна тенденция, свързана с психичното здраве. По данни на Световната здравна организация близо 800 000 души умират всяка година поради самоубийство, което е един човек на всеки 40 секунди. Самоубийството е втората водеща причина за смърт сред 15-29-годишните в световен мащаб.

Тези данни провокират СЗО да старира кампанията „40 секунди на действие - да работим заедно за предотвратяване на самоубийствата“. Темата е избрана, за да се подчертае, че сътрудничеството е от основно значение за ефективната превенция на този глобален проблем.