Стефановден е! Два екскмета вдигат тостове

Двама от бившите кметове на Казанлък, оставили разнопосочни дири в местната история, вдигат наздравици днес за здраво име: първият генерал, управлявал Казанлък - оз. ген. Стефан Дервишев и един от най- известните през социализма стопански ръководител, записал се с два мандата в местната история и с много въпросителни Стефан Дамянов. Поводът е днешният голям християнски празник, почитан от българите - Стефановден.

На деня на светеца Стефан, /символ на името е венеца, християнският венец/ считан за първия ученик на Христос празнуват още:Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

Свети Стефан е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите завидели на Свети Стефан, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Света Богородица.
Библейската съдба на светеца, много често съпътства съдбите на обикновените носители на името му, чийто живот с дири обикновено между "Осанна" и "Разпни го"!

Според нумерологичните знания носителите на името Стефан са много сензитивни личности, които улавят фини вибрации, които другите хора не усещат. Притежават таланти, натрупани знания и умения от предишни превъплъщения и по-лесно от останалите хора си спомнят за това. Повечето са ндивидуалисти и самотници, които останалите често не разбират. Твърде прозорливи са и не са склонни да приемат човешките слабости, невежеството и посредствеността. Харесва им да манипулират тези, които поддават или пък се оставят да бъдат манипулирани от по-силни личности.

В Казанлък с името на Свети Стефан е параклисът в гробищния парк на града.


Стефан Дамянов
сн.www.kazanlak.com