Строежът на два допълнителни обекта по схемата „Зелена и достъпна градска среда“ започна в Казанлък. .

Те ще се изграждат със средства от реализацията на икономии по Оперативна програма „Регионално развитие“ По тази програма Община Казанлък осъществи мащабния проект за основна реконструкция на двата емблематични казанлъшки парка „Розариум” и „Тюлбето”.

Със спестения ресурс по схемата "Зелена и достъпна градска среда" Община Казанлък ще изпълни два такива обекта върху 3 площадки. Първата копка за дейностите по тях бе направена в присъствието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, народният представител Нено Влайков, зам.-председателят на ОбС Драгомир Петков, изпълнителният директор на kmeta.bg Боян Томов, общински съветници, представители на фирмите изпълнители, граждани, медии. За дейностите по проекта, за целите, които се постигат с него, и за политиката на Община Казанлък, насочена към подобряване на градската среда в различни райони на града и в населените места, говори заместник-кметът Лилия Цонкова. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Константин от храм „Св. Йоан Предтеча“.

Първата копка на двата допълнителни обекта бе направена на ул. „Петко Д. Петков“. Тук ще се изградят площадка с детски съоръжения, ще се реконструира алейната мрежа, ще се обнови растителността, като се запазят дървесните видове, ще бъде изградена поливна система и ще се монтира видеонаблюдение. Втората площадка е зона за отдих на ул. „Бузлуджа“, където ще се изгради спортно мултифункционално игрище – за мини футбол, баскетбол и волейбол, детски съоръжения, зона за фитнес на открито. Ще бъдат ремонтирани тротоари и алеи, ще се засади нова растителност и ще се поставят нови пейки. Новите паркове са съобразени с желанието на гражданите в тези райони да имат зони за отдих и места за игра на децата.

Вторият допълнителен обект е изграждане на спортна площадка северно от Младежкия дом. Тук ще бъдат изградени съоръжения за пързаляне с байкове и скейтборди и изкуствени стени за катерене. Част от спортното съоръжение е зоната за отдих и зоната със скамейки за зрителите на игрите и състезанията. Предвидени са зелени площи с разнообразие от растителни видове. Спортната площадка е съобразена със заявено желание на младите хора да спортуват.

Стойността на двата обекта е 808 173,72 лв.

Изпълнителите на дейностите са избрани след проведена обществена поръчка, съгласно разпоредбите на ЗОП. Изпълнител на първия допълнителен обект е „Борела“ ЕООД – Бургас, с управител Таня Терзиева, а на втория обект - „Пи Ес Ай“ АД – Стара Загора с изпълнителен директор Георги Иванов.

Повече за проекта разказва Лили Цонкова, вижте