"Броят на заболелите от COVID-19 в Старозагорска област продължава да расте. При запазване на тази тенденция областта ще навлезе до дни в червената зона", е съобщила на заседание на Областния медицински съвет д-р Таня Перчемлиева директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ по информация на Областна администрация - Стара Загора. Реалната цифра на заболелите продължава да не е ясна, защото много от по-леките случаи се лекуват в домашни условия след направени самостоятелно бързи антигенни тестове и системата не може да ги обхване. Статистиката показва, че около 60 процента от заболелите се връщат от почивки. По думите на д-р Перчемлиева „проблемът е, че болестта се „подмладява“. Очаква се след 15 септември ситуацията да се усложни още повече“. В момента най-младият пациент с ковид в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ е бебе на 55 дни. Има и родилки с положителни тестове. В тази връзка, от РЗИ препоръчват на болниците от областта, в които функционират педиатрични и родилни отделения, да имат готовност да отделят персонал и легла за лечение на деца и новородени с ковид. Всяко здравно заведение трябва да прецени колко легла и специалисти може да отдели за тази цел.

На заседанието бе констатирано, че обособяването на така наречените „ковид зони“ в медицинските центрове с цел облекчаване на болниците и лекуване на по-леките случаи в извънболничната помощ се движи в положителна посока. Ковид зона работи в ДКЦ 1 в Стара Загора. Предстои откриването и в Медицински център „Проф. Ст. Киркович“. От 1 септември ще заработи ковид зона и в Казанлък. Целта е в най-кратки срокове броят на тези зони да нарасне до 7. В ковид зоните пациентите ще бъдат преглеждани, ще се правят тестове, рентгенови снимки. На по-леките случаи ще се предписва съответното медикаментозно лечение на място.

На заседанието на Областния медицински съвет присъстваха зам.-областният управител Димитър Драчев, директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, директори на лечебните заведения, директорът на РЗОК д-р Жулиета Здравкова, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари и на Районната лекарска колегия на БЛС.