Стари занаяти ще изучават възпитаниците на Художествената гимназия

Стари занаяти ще изучават възпитаниците на Художествената гимназия в Казанлък. Обучението е по проекта „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“. Той се реализира от творци от Велико Търново, Сдружението „Самоводска чаршия“ и Художествения факултет във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В него е включен и градът на розите.


На 9 и 10 март в Казанлък отваря врати първата творческа работилница, съобщава за БТА доц. д-р Красимира Друмева, преподавател в катедра „Графичен дизайн“ във Великотърновския университет и ръководител на проекта. В творческото ателие ще се обучават в областта на типографията 10 ученици от 11 клас от Националното училище по пластичен изкуства и дизайн „Акад. Дечо Узунов“. Първия ден ще се запознаят с немския изобретател Йоханес Гутенберг, разработил подвижната печатна машина през 1450 г., печатането на стари книги, които са скъпи и недостъпни, и ще изработят шаблони за букви на ръка. През втория ден учениците ще дигитализират шаблоните и ще създадат основата на модерно изкуство.

"Младите творци предпочитат да създават творбите си бързо и лесно. Нашето желание е те да се запознаят с традиционните занаяти, които отмират. Искаме учениците, заедно с млади художници, да подготвят свои творби, които да представим в експозиции и да подредим в каталог", обясни доц. Друмева.

Творбите от обученията ще бъдат представени в изложби в месеците октомври-декември 2022 година.