Срещнаха се. Стояна и Ивана : )

Среща след десетилетия с любимата актриса и най- възрастната играеща актриса в света Стоянка Мутафова си подари навръх рождения ден на театралната легенда, казанлъшката учителка и дългогодишна хористка в църковния хор при храм „Света Троица“ в града Ваня Рачева.
Вместо на сцена в родния Казанлък или Сатиричния театър в София, където дълги години играе Стоянка Мутафова, Ваня Рачева се срещна с нея на 1 800 километра разстояние от дома, в немския град Нюрнберг. В Културния център на града, на 7-ми февруари, само пет дни след своя 94 рожден ден, голямата българска актриса изигра своето поредно представление „ Госпожа Стихийно бедствие“ за българската общност в града на „Сименс“.
Близо 500 българи, от почти 3 хилядната българска диаспора в Нюрнберг са имали удоволствието да посетят представлението. Сред тях е била и учителката Ваня Рачева, която от лятото на миналата година живее в Нюрнберг.
Двете дами са били силно развълнувани от срещата си, осъществена след толкова много години. Сладките „ бабешки“ приказки по български между тях са продължили повече от 15 минути, сподели за zakazanlak. bg дъщерята на Ваня Рачева- психоложката Мария Стефанова. Капели, китки, червило и перли са гарнирали срещата на ретродамите, която остава запечатана с куп фотоси в личните и вестникарските истории - за софийското, казанлъшкото и нюрнбергското Стъргало.Типично по нашенски, преди началото на представлението българи, отворили втора фурна за хляб и банички в Нюрнберг, са почерпили публика и актьори с българска баница и боза. Факт, вдигнал градуса на настроението още повече.


Представлението в Нюрнберг е било третото от немскато турне на Стоянка Мутафова, която зарадва българските си почитатели в Германия и в градовете Берлин и Мюнхен. За гастрола на неотразимата актриса разказва и местният вестник Nürnberger Nachrichten, който отделя цяла страница за гастрола на аткрисата и българите в Нюрнберг.http://www.nordbayern.de/region/nuernberg/alteste-aktive-schauspielerin-der-welt-war-in-nurnberg-1.4979442


Поканата за гастрола в германия е бил по линия на българското Сдружение "Златен век".