Сребро за 8-годишната Християна от Шахклуб „Казанлък 21“

Сребро за 8-годишната Християна от Шахклуб „Казанлък 21“
Сребърен медал спечели една от най-малките, но многообещаващи състезателки на Шахматен клуб „Казанлък 21“ Християна Кирилова на провелия се във Варна Международен турнир „Морско конче“. Турнирът се проведе от 7 до 13 септември и това бе неговото 45 издание. В състезанието взеха участие представители на клубове от цялата страна и от Украйна, Казахстан и Турция.
След 6-месечна пауза малките шахматисти на ШК ,,Казанлък 21" отново влязоха в битка за наградите на този престижен детски турнир, като Казанлък беше представен от 7 деца. В продължение на една седмица те доказваха шахматните си умения.

По думите на треньорката на децата и ръководител на казанлъшкия шахклуб - FIDE майсторът Петранка Драганова, дългата прекъсване от активни тренировки и участия в състезания през изминалите 6 месеца заради пандемията от коронавирус, е повлияла върху състезателите. Те са стартирали в турнира доста колебливо и са допускали грешки.

„Усещаше се напрежение в поведението на дъската – каза Петранка Драганова. - В хода на състезанието обаче децата се поуспокоиха и заиграха по-уверено. В последния кръг бяха блестящи и като поведение, и като изпълнение на тактическите указания. Намериха себе си и убедително го показаха - много победи, високи класирания. Всички те извървяха труден път, докато преодолеят стреса и напрежението на голямото състезание, но се пребориха и това няма как да не ме радва!“.


Треньор и състезател - Петранка Драганова със сребърната медалистка от "Морско конче" 2020 Християна Кирилова. Пред 8-годишното казанлъшко момиче е само представителката на Украйна.


В трудна битка с представителките от Украйна и Казахстан в групата на момичетата до 8 години Християна Кирилова заслужено спечели сребърен медал. Момиченцето е откритие на Петранка Драганова в ЦДГ "Здравец". Тази есен Хриси ще е второкласничка в ОУ,,Мати Болгария".

„Малко не достигна на 10-годишната Калина Шипкова да спечели медал, тя остана на 5-о място, което също е отлично постижение. При момчетата до 10 и 12 години също имаме високи класирания – коментира веднага след края на турнира ръководителката на ШК „Казанлък 21“. - Най-тежко беше на Симеон Дичев и Константин Смилов, които срещнаха голяма конкуренция при 12-годишните. Останаха малко под върха, в подножието на медалите, но се показаха като бойци. 6-о и 7-о място в такова състезание се оказа много висока летва и мечта за мнозина, но ние успяхме. Браво и на 10-годишните Рустислав Тодоров и Георги Щерев, които финишираха с красиви победи и разделиха 5-то място в групата си с още 7 момчета“.

Специално за zakazanlak.bg Петранка Драганова сподели, че за нея е удовлетворение, когато вижда искреното желание и борба на малките състезатели да се докажат, както и изграждането на характера им стъпка по стъпка. „За мен е много важно, психиката на всяко дете да се съхрани след загуба, то да се успокои и отново да опита с нови сили – допълни още тя. - Мисля, че на този турнир по-често виждах преодоляването на проблемите след загуба, нахъсването за следващия кръг и желанието подготовката им да се реализира на дъската. Затова съм доволна много от представянето ни на този голям детски турнир. Имаме прекрасни деца, които убедена съм, развивайки се чрез шаха, ще станат много успешни личности“,

Предстои участие на малките състезатели от ШК „Казанлък 21“ на Държавното първенство за ученици в Добрич.

И още хубави новини от казанлъшкия клуб. На завършилото Държавно индивидуално първенство в Приморско, което съвпадна по дати с ,,Морско конче", представителката на клуба Диана Дякова, в група сеньори жени, спечели 3 медала за Казанлък - 2 бронзови на блиц и ускорен шах, и златен медал - Държавен шампион на класически шах.