Симеонов ден е – не давайте нищо назаем Днес е Симеонов ден – християнският празник, свързан със земеделието, есенната оран, сеитбата и брането на орехи. Със Симеонов ден се полага началото на земеделската и църковната нова година.
Преподобният Симеон е роден през 357 г. в Мала Азия. Смирен и благ християнин, той бил чужд на човешката суета. Затова сам си построил каменна кула, висока 40 лакти и заживял на върха й в тясна килия до своята кончина на 103-годишна възраст.
Християните в България наричат този ден още „Симеон орач“.
Според народните обичаи сутринта на 1 септември се замесва пшеничена питка. След изораване на първата бразда, питката се чупи на четири. Първото парче се хвърля на изток, с второто се захранват воловете, които орат, третото се заравя в нивата, а четвъртото – изяжда стопанина. На рогата на добитъка се нижат кравайчета.
Според поверията на този ден не се дава нищо назаем и не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът. Не се готви и не се пере. Гледа се кой ще дойде в къщата и според това – каква ще е годината. Орачът пък гледа кого ще срещне, отивайки на нивата. Ако срещне човек с пълна торба, то житото ще роди и зърното ще е в изобилие.
На този ден празнуват Симеон, Симона, Симо, Мона и др.