Севт Трети повежда към Мегалита утре с „траки“ от  Театър „Любомир Кабакчиев“ Изящно копие на пищния златен венец на Севт Трети от могилата Голяма Косматка, ще бъде ползвано като реквизит за въстановките на тракийски ритуали, които туристите от утрешния поход към Мегалита, ще наблюдават отблизо. Копието е дело на тетър-майстора на казанлъшката професионална трупа, Иван Бояджиев. Изработвано е повече от месец, жълъдите и буковите листа на венеца, повтарят тези на експоната от фонда на Исторически музей „Искра“, който наскоро бе прибран в експозицията, след като очарова в продължение на три месеца посетителите на Лувъра в националната изложба от тракийски съкровища във Франция. Реквизитният венец е с два пъти по-малък диаметър от оригиналния, защото владетелят на траките е носел златният символ на властта върху боен шлем, обясни Бояджиев.
Актьорите от общинския театър „Любомир Кабакчиев“ ще поведат гостите на Тракийските празници в Казанлък, по дирите на поклониците на Мегалита над Бузовград. Събитието, обявено в официалната програма на Дните на тракийската култура като „Екопоход По стъпките на траките“, е утре преди обяд по пътеката към тракийското светилище.
В 10 сутринта походът по стъпките на древните ще тръгне от центъра на селото към екопътеката до върха, която се изминава за не повече от час през нагорнището към Мегалита. Две миниатюри ще изпълнят по трасето на похода актьорите от казанлъшкия театър. Възстановката на тракийските ритуали е консултирана с главния уредник от Исторически музей „Искра“ Меглена Първин. Костюмите са изведени от изображенията на стенописите на Тракийската гробница в Казанлък като модели и цветови решения. Бижутата, които ще носят актьорите са по реплики на тракийски накити, изпълнени от казанлъшки художници. Стопроцентово сребърно копие на златния пръстен, открит от д-р Георги Китов на могила Светицата през есента на 2004-та година, ще носи на ръката си актьорът Милен Вангелов, в ролята на Севт Трети.
Постановчик на тетралните миниатюри е старозагореца Стефан Делев, с когото казанлъшкият театър работи през миналия сезон за режисиране на популярната вече сред публиката френска пиеса „Под око“ на Филип Кор.
Костюмите са дело на Петя Грачова и Радиана Дечева шивашкото ателие на Театър „Любомир Кабакчиев“, реквизита от бижута, е изработен от художник-изпълнителя Стефка Русева.