Септември: Европейски дни на наследството в библиотека "Искра"

Общинска библиотека "Искра" за поредна година организира събития, свързани с голямата инициативата „Европейски дни на наследството” – съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслова „Европа, общо наследство”.

По време на инициативата стремежът на организаторите от библиотеката е да се акцентира върху значимостта на културните процеси в Казанлък и страната, да се докаже,че Казанлък още през 19 век е имал изградена европейска културна визия, да се покажат постижения на наши и чужди творци и с това да се даде възможност на местната общност и гостите на града да се докоснат до културното наследство в свободен и достъпен режим.

"Този поглед върху културния афиш на културния институт ни напомня, че културното наследство ни предлага креативни решения и ни помага да виждаме миналото като вектор на нови идеи за изграждането на едно ново бъдеще - споделя директорът на културния институт Анна Кожухарова. - Бъдеще на мислещи хора, с естетични потребности, загрижени за културното наследство. Той показва и големите културни, информационни и фондови възможности на Общинска библиотека "Искра", която извън цикъла събития, всекидневно популяризира книжовното културно наследство сред читателите. Надяваме се, нашите съграждани да харесат събитията и така да затвърдим културния и социален диалог с тях."
В програмата са включени изложби на библиотечни документи, снимки и репродукции, мини фест на наградени в Европа български филми, дни на отворените врати и още други изненади. Всички събития са със свободен вход и безплатни.

Програма:

7.09-30.09 - "Човешкото лице на четенето". Изложба, фоайе втори етаж;
11.09-25.09 - "Шедьоври на европейската литература". Изложба, Заемна за възрастни;
14.09-30.09 - "Влияние на европейската култура в Казанлък през 19 век". Изложба, Отдел "Краезнание";
15.09-19.09 - Мини фест "Българското кино на европейска сцена". Прожекции на филми, всеки ден от 10 до 13 часа. Отдел "Изкуства";
16.09-18.09 - Дни на отворените врати;
18.09-30.09 - "Бунт и естетика в европейската живопис на 19-20 век". Изложба. Отдел "Изкуства".