Само за седмица са проверени 5222 души по Закона за движение по пътищата

От 30 януари до 5 февруари 2023 г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2955 МПС и 5222 лица. Съставени са 1052 фиша и 218 акта за установени административни нарушенияq информират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В същия период са установени общо шест водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – един от тях е шофирал след употреба на алкохол до 1,2 промила, петима - с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират четири водачи, а трима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества. Установени са 8 неправоспособни водачи.

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ за същия период са извършени 341 проверки, установени са 190 нарушения. За същия период по метода широкообхватен контрол са извършени 41 проверки, установени са 32 нарушения.