С ритуал посрещат лятното слънцестоене край мегалита в Бузовград С древен ритуал отново на 21 юни жителите на Бузовград и гости от цялата страна ще посрещнат лятното слънцестоене на 21 юни, край мегалита „Слънчевите двери“, известен още и като „Вратата на богинята Майка“. Организатори са бузовградското читалище „Любен Каравелов-1921“.
Водеща на ритуала на сакралното място ще бъде Виолета Димитрова, а гайдата на Цвятко Цвятков ще ни пренесе в магическия свят на музиката. Главната цел на събитието е да изпратим слънцето заедно и да предложим символични дарове на общия олтар, споделят организаторите.
От местното читалище информират също, че е желателно участниците, които са решили да оставят дарове да донесат натурални продукти, като плодове, цветя и храна без неразградими опаковки.
Има и апел на организаторите към всички желаещи да участват в ритуала:
„За да достигнем до “Слънчевите двери”, трябва да се изкачим около 45 минути пеша от края на селото. Въпреки лекотата на маршрута, е препоръчително да обуем удобни обувки и да вземем бутилка вода за освежаване.
Това събитие предлага на всички участници възможността да се свържат с енергията на природата и да изпратят слънцето с благословия и добри пожелания. Ако искате да опитате магията на това уникално място и да се потопите в енергията на слънцето, не пропускайте тази специална възможност. Заповядайте на 21 юни 2023 г. в 20 часа пред „Слънчевите двери“ в Бузовград и се присъединете към ритуала за изпращане на слънцето и предлагане на дарове на природата“.