Румен Велев - Рувел показва военни сюжети в изложбата " Ескизи с въглен"

Във Военния клуб в Казанлък бе открита изложба „ Ескизи с въглен” на художника Румен Велев – Рувел. Картините, които показва Рувел са рисувани по време на войнската му служба в Пета танкова бригада. Те обхващат времето от 1978г. до напускането му от Армията. Рисуването за Румен Велев е мечта, която с годините се превръща в хоби. Той рисува по време на службата си, участва в множество изложби и конкурси, откъдето идва и идеята да стане военен художник. Като такъв той има множество награди от тогавашния министър на отбраната ген. Добри Джуров. „ Покрай тези изложби се запознах и с известни художници”, разказва Румен Велев. Оттогава датира запознанството му с Дечко Узунов, Васил Стоилов, Преслав Кършовски и с представители на Студиото на военните художници, сред които Петър Цинцарски и Сава Цоновски.
През 1981 година Велев е приет в Художествената академия, след което учи във Военна академия. С началото на демокрацията той решава, че ще се върне в Казанлък и ще твори в родния си град.
В творбите на казанлъшкия художник е изобразено войнското ежедневие. „ Съумях да извървя своя път в изкуството”, казва той.
Изложбата „ Ескизи с въглен” е организирана по покана на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Казанлък и съпътства провеждането на Годишната отчетно – изборна конференция на организацията.