Хлябът български събра малки и големи

Популярният кулинар и обичан водещ Ути Бъчваров раздаде, според неговите изчисления, 2000 порции сладолед, полят с уникален топинг. Той приготви топинга в своя огромен тиган, разположен в парк "Розариум". Розови листа, пресни ягоди, мед, джинджифил и мента са съставките на заливката, която вреше над половин час пред очите на малки и големи казанлъчани и гости на града, дошли специално за тази вкусна атракция. Помощници му бяха, освен неговия верен екип, и възпитаници на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък, които под вещите му напътствия приготвиха продуктите. С най-острия си нож Ути пък наряза ментата, която сложи най-накрая на почти готовата сладоледена заливка. Тайната на рецептата е не само в съставките, които в строга последователност се слагат във врящата смес, но и в точното време, за което тя се приготвя - толкова, че ягодите да останат цели и сочни.

Освен с кулинарен майсторлък, симпатичният корифей в кухнята се справи блестящо и с реда по раздаване на сладоледа, подпомогнат от общински служители. Тази задача не беше никак лесна, предвид нетърпението на малчуганите да получат пъстрите кофички сметанов сладолед, дошъл чак от Дупница, и полят с ароматния и вкусен топинг. Е, както винаги, амбициозни майки се изхитриха и подредиха децата си по-напред на опашката, пререждайки други деца, макар че сладоледеното изкушение бе в достатъчно голямо количество, за да стигне за всички желаещи.

В съседство на сладкото шоу, "Хлябът на българина" събра не по-малко почитатели. Сръчните ръце на жените от селата в община Казанлък, чрез читалищата в тях, предложиха какви ли не вкусотии - баници, кексове, пити, погачи, вити закуски, пурички, палачинки и още апетитни тестени произведения. Вкусен български хляб, приготвен по рецепти, предавани от поколения, замесен с обич и търпение, опита всеки, който се завъртя край шарените покривки, грижливо аранжирани със снопове все още неузряло жито, с маслодайна роза, с домашно приготвено сладко или дъхава шарена сол.