По – лоша от очакваното и с по- ниски добиви приключва тазгодишната кампания по прибирането на маслодайната роза.
Утре официално приключват с брането на рози в Павелбанско.
В Казанлъшко от вчера на практика са разпуснати розоберачите, с изключение на най- южните села, Горно Черковище, Кънчево, Розово, където има масиви за дообиране в рамките на още ден- два.
Средният добив от декар маслодайни рози тази година е 350 килограма, средно със 100 килограма по- нисък от миналогодишния.
Причината за това е в лошите метеорологични условия през март и април, които са попречили на розите да дадат добър рандеман, въпреки повечето цвят в масивите.
Заради по- ниските добиви от декар се очаква да скочи и количеството розов цвят, необходим за производството на 1 килограм розово масло- между 3500-3700 килограма за един килограм масло.Ниският добив от декар ще бъде компенсиран от по-повечето засети площи с маслодайна роза и на практика ще се произведе същото количество розово масло, с което страната ни захранва световната козметична индустрия- около 1,5 тона.
Отново обаче се очаква да остане непродадено количество розово масло, заради ненамерилите пазарна реализация близо 600 килограма розово масло от реколтата миналата година. Основната причина розовото масло да остане в трезорите, е високата му цена: между 9000- 9500 евро за килограм и нагоре.
Според Ридван Иляз, който е крупен земеделски стопанин и розопроизводител, се очаква цената на розовото маско да е в нормалните си граници от 7 000 -7 200 евро за килограм.
Тази година розоберачите получаваха масово по 1 лев за килограм набран розов цвят, а изкупната цена на цвета от розопроизводителите варираше в широки граници: от 1,80 лева за килограм до 2,70 лева.
Заради ниската изкупна цена през цялото време на кампанията, продължила три седмици, на различни места в страната дребни розопроизводители протестириха и изхвърляха розов цвят, в знак на несъгласие с ниските, според тях, изкупни цени на суровината. Роопроизводителите настояваха за държавна намеса в бранша и разбиване на картела, създаден между големите играчи на този пазар.
Картел няма, категорични бяха големите розопроизводители и розотърговци и обясняваха ситуацията със свръхпроизводството, неконтролируемото засаждане на нови розови масиви и необезпечената с договори продукция.

40 хиляди са в момента насажденията у нас с маслодайни рози, 100 са изградените розоварни в страната за производство на етерични масла.

Ситуацията тази година с изкупната цена на розовия цвят, съвсем скоро може да се повтори при друга маслодайна култура- лавандулата, е прогнозата на Иляз.
В момента се предлагат непродадени количества лавандулово масло от стопани в Северозападна България, но купувачи няма. Причината е, че се изчаква новата реколта, от която според прогнозите цената на лавандуловото масло ще е по-ниска и в рамките на нормалната- 60-70 евро на килограм лавандулово масло.
Предлаганите сега на пазара иминалата година лавандуловимасла от българия са средно с по 20-30 евро по-скъпи- около 90-100 евро за килограм и купувачи за тях ... няма.Конкуренцията става все по-жестока и по- голяма, коментират розопреработватели и търговци на етеричнимасла. Турция и Иран са само две дестинации, чийто продукти ни подпират на световния пазар, на който всеки с по- ниска цена на продукта е потенциален конкурент, казват те.
За тези, които тепърва имат планове да създават масиви с етерично-маслени култури, модерни и търсени на световните пазари, хит са римската лайка и безсмъртничето, с произход Корсика/ Корсиканско масло/.