Рокаджията Иво Руев: Юбилейният фест в Мъглиж представя целия спектър на рока Иво Руев, фротмен на рокбандата I.R.B.69 (името на групата идва от Иво Руев бенд и основната година, през която са родени повечето от нейните участници, които остават непроменени през годините, освен барабанистите – седем са се сменили на този пост през годините), основател на фестивала „We Are Going To Мъглиж“, който направи изключитено много за рекламата на китното балканско градче, заедно със свои съмишленици и приятели се готви за голямото събитие – 10-годишниното, юбилейно издание на фестивала, който ще се проведе в края на този уикенд. На него (на 18 и 19 август), отново ще се съберат най-добрите български рокгрупи, представящи своята авторска музика. Това е и повода да говорим с него, непосредствено преди събитието.

-Как се появи идеята за рокфеста край Мъглиж и кой ви подаде ръка през годините?
-Както всяко хубаво нещо началото бе спонтанно. С Йордан Тотев-Фара (който си е мъглижанец, нищо че е живял доста и в Германия), другият основен инициатор, си казахме през 2013-а, защо пък да не направим фестивал в Мъглиж? В центъра на страната е, природата е невероятна...И като всяко начало бе трудно, много трудно! Нямахме достатъчно средства, нито пък опит, но пък нещата се получиха. Първият фестивал бе в местността „Барите”, на втората година го преместихме в „Равня”. Община Мъглиж още тогава ни подаде ръка. Кметът Господин Господинов, Бог да го прости, ни подкрепи, сега много добре работим и с настоящия кмет Душо Гавазов. Първите групи дойдоха и дадоха всичко от себе си, най-вече на благодарение на изключителното си желание да се включат в приключението. После, всичко потръгна, и фестивалът „We Are Going To Мъглиж” натрупа популярност и верни фенове. Не сме пропускали година, освен ковидната 2020-та, когато ограниченията за провеждането на публични мероприятия бяха изключително жестоки.
-Името на феста идва от песен на вашата група - „We Are Going To Мъглиж“. Защо тя не стана химн на Мъглиж?
-Ами не е подходяща, защото текстът й е на английски език. Имаше идея да направим български вариант, но не успяхме да го реализираме. Все пак, тя си остава една от най-хитовите парчета, посветени на Мъглиж. Почти като „Созопол беше малък град, аз музикант, световно непознат”...А сега сериозно, рок-фестивалът в Мъглиж си е голямо постижение, а вече и традиция. Всички, които са идвали знаят, че неизменно концертите са безплатни, както и къмпингуването, групите са десет, само авторска музика и купонът е гарантиран! За съжаление, по комерсиални причини, авторската българска музика, а особенно ако е рок, трудно пробива на българския пазар. Затова феста в Мъглиж и други подобни събития, трябва да ги има и ще ги има, доколкото зависи от нас.
-Какво ще е специалното на юбилейното издание на феста?
-Селекцията е специално подбрана от нас, а всички, с малки изключения са били участници през годините, избрали сме най-харесваните от публиката. Специални гости са „Контрол” и „Уикеда”, те са класика в жанра, а някои от тях имат и нови песни. „Замунда банана бенд” пък поканихме за да разнообразим купона. На сцената ще има всичко – метъл, рок енд рол... по-твърди и по-мелодични групи, за всеки вкус. Естествено, ние като домакини, имам предвид I.R.B.69 също сме неизменни участници.
Така че ние ще отидем в Мъглиж, обръщам се към всички – елате и вие!