Рицар на Италия начело на Световен конкурс в Казанлък

Председателят на Италианската асоциация на лютиерите проф. Гуалтиеро Николини, удостоен през 2017 година с високото почетно звание „Рицар на Италия”, идва в Казанлък на IX Международен конкурс за съвременни струнни музикални инструменти A.N.L.A.I ‘2018. Той е Почетен председател на конкурса, който до този момент се е провеждал само в Италия. Организира се от Асоциацията на италианските лютиери, чийто председател е проф. Николини.

На 2 юни 2017 година признатият майстор на цигулки получава най-високата почетна титла на Апенините – „Рицар на Италия”. Точно същия ден първият професионален лютиер у нас, завършил италианския институт „Антонио Страдивари“, Едрьо Едрев, създал фамилията лютиери Едреви, бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък”. По време на церемонията той обяви: „Давам дума, че нито за миг няма да пожаля сили и енергия за утвърждаването на Казанлък като град със световна значимост.” И я удържа. Благодарение на неговите контакти, на утвърденото му име в средите на майсторите лютиери, на дългогодишното му членство в италианските лютиерски асоциации A.L.I. и A.N.L.A.I се ражда идеята 9-ото издание на Международния конкурс за съвременно лютиерство да се проведе в Казанлък, което е прецедент в неговата история. До този момент конкурсът не е напускал границите на Италия.
Първата работилница за музикални инструменти в България на Братя Георгиеви в Казанлък

Поводът за това изключение е 100-годишнината на лютиерското изкуство в България. Община Казанлък приема идеята и кметът Галина Стоянова посещава Кремона по време на Музикалните празнични дни STRADIVARI festival през 2017 година. Основен организатор на Международния конкурс за съвременни лъкови музикални инструменти е Асоциацията на италианските лютиери. В града на розите домакин на форума е Община Казанлък, която е и съорганизатор от българска страна. Участва и Съюзът на лютиерите у нас.В конкурса се очаква да се състезават 50 инструмента от България и стотици инструменти от целия свят – Европа, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Китай, Япония. В журито са включени професионалисти от световен ранг. Председател е Флориан Леонхард от Великобритания, един от най-известните реставратори-лютиери в Обединеното кралство и водещ световен авторитет. В състава на журито влизат още Джорджио Сколари - свeтовноизвестен лютиер, доскорошен директор на прочутата Школа по лютиерство в Кремона, Италия, обучил стотици ученици на струнни музикални инструменти, които днес също са признати майстори. Той е бил учител и на първия български професионален лютиер, завършил института в Кремона, Едрьо Едрев. Още една ученичка на маестро Сколари ще оценява инструментите в 9-ото издание на форума – японката Икуко Сузуки. В журито влизат още един от доайените на флорентинската лютиерска школа Карло Витори, Дзенг Куанг от Китай, който през 1987 година печели I място за цигулка и I място за виола в международен конкурс в България. Дзенг Куанг е бивш министър на културата на Китай, председател на лютиерите в своята страна, директор на консерватирята в Пекин, сенатор. Друго световноизвестно име в лютиерското изкуство Грег Алф от САЩ, възпитаник на школата в Кремона, също идва в България като член на журито. Сред съзвездието от маестри е казанлъчанинът Едрьо Едрев, който за пети път журира на световен конкурс.

Музикалният квартет „КласикАрт” ще оценява звуковите качества на състезаващите се инструменти. Концертмайстор на формацията е Кристияна Алипиева-Михайлова, виолончело. В състава са още Людмил Ненчев - цигулка, Цветелина Попова-Стайкова – цигулка, Евгения Димова-Бааджиева, виола.

Наградените инструменти ще прозвучат в ръцете на виртуозните музиканти от оркестър „Софийски солисти” на специален концерт в Казанлък.

Състезаващите се в конкурса китари ще бъдат оценявани от жури в състав Стефан Христов и Галин Пенев от България.

9-ият Международен конкурс за съвременно лютиерство ще се проведе от 27 май до 2 юни 2018 година по време на 115-ия Празник на розата в Казанлък. Награждаването ще бъде на 2 юни в Музея на розата в парк „Розариум”.