Окръжна прокуратура – Стара Загора наблюдава досъдебно производство за установяване на причините за катастрофата със селскостопански самолет край с. Землен

Окръжна прокуратура – Стара Загора наблюдава досъдебно производство за това, че на 26.07.2023 г. в землището на с. Землен, община Раднево, област Стара Загора, при управление на самолет М18 „Дромлер“, са нарушени правилата за движение и по непредпазливост е причинена смъртта на Е.А., на 70 г.

По досъдебното производство са извършени множество действия по разследването за установяване на причината за катастрофата – оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели, назначени са съдебномедицинска и химическа експертизи, като предстои да бъде назначена и техническа експертиза и др. Делото се води под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора, като действията по разследването се извършват от следовател от Националната следствена служба.

Установено е, че на 26 юли 2023 г. селскостопански самолет М18 „Дромлер“, пилотиран от Е.А., на 70 г., е извършвал по въздух обработка на оризови насаждения в района на с. Землен. Летецът е имал над 30 г. стаж. Според свидетелски показания самолетът е паднал към 6,15 ч. сутринта, като това е станало 5-6 минути след излитането. Пилотът е загинал на място. Сигнал за произшествието е бил подаден на тел. 112 в 6,27 ч. и на място са пристигнали полицейски екипи, както и следовател от Националната следствена служба.
Действията по разследването продължават.