В разсадник има излишък на бял бор (Pinus sylvestris). Подаряват се 5000 броя. Каквото не се вземе, до петък, ще бъде унищожено. Затова хората с добри сърца от разсадника искат да ги спасим заедно.
Това съобщават от Гората. БГ
Условие е да се вземат минимум 200 броя от организация/населено място/община/лице, по логистични причини. Както и всеки си заплаща куриера (около 30 лв. за 500 броя) или ги взема от място. Допуска се да се групират желаещи по населени места.
Борът е 3 годишен, на "гол корен", но не е много едър и добре съхраняван, изпраща се обработен против просъхване, реалистично е при добро засаждане, както последваща грижа, да се очаква между 50-70% прихващане.
Все още има добро време позволяващо засаждане в по-голямата част от страната, ще се постараем да го изпратим следващите 3 дни, за да се засади максимално скоро.
Задължително е да се засажда законно. Като място и като организация (без групи и масови събития). Желателно е да се заявява за по-големи надморски височини (поне 500 метра, по-добре повече), като изключения се допускат за озеленяване и от експерти.
Който желае да пише съобщение на страницата или на мейл contact@gorata.bg, като посочи:
1. Имена на лице и организация;
2. Телефон за връзка;
3. Адрес на електронна поща;
4. Желано количество;
5. Информация къде ще се засади.
Повече за вида, тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/Бял_бор
*Гората.бг - 100 000 садим гора е най-голямата доброволческа инициатива, която засажда гори и дървета в България. В края на този сезон и след 7 години засаждане имаме /.близо 900 000 засадени дървета! — в компанията на Nikola Rahnev.