Радев от Шипка: Похитителите на българската история нямат място в бъдещето
"Нашият дълг е да помним, че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот”.

За това призова в словото си пред многохилядното множество, събрало се в подстъпите пред Паметника на свободата на Шипка президентът на страната и Върховен главнокомандващ Румен Радев.
Държавният глава уважи тазгодишните национални чествания на 142 годишнина от епичната августовска Шипченска епопея и 85 -та година от откриването на Паметника на свободата.

В словото си държавният глава припомни, че
„тук върху камък е изписан върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним:
- че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът,
- че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. „
По думите на президента, „85 години бронзовият лъв на Шипка продължава да бди в сърцето на родината, като страж на свободата и символ на държавността, и духа, обединяващ българите.
Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее“, допълни държавният глава, който призова “да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои и да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот“.

Румен Радев поздрави гвардейците по случай честването на 142-рата годишнина от Шипченската епопея.
Честванията на подвига на загиналите за българската свобода уважиха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, евродепутатът Ангел Джамбазки, народни представители, областните управители на Габрово и Стара Загора, представители на местната власт, както и руски дипломати.
Пред Паметника на загиналите за свободата на България бяха поднеси венци и цветя.

Сред многохилядните родолюбци днес пред Паметника на свободата имаше и такива които издигаха лозунги за обединение на всички българи, други разпространяваха брошури за провеждане на три национален референдума за справедливост и развитие на България.

„Не на геноцида над Донбас“, плакати с този надпис издигаха друга група граждани около паметника на Цар Освободител Александър Втори.


Близо 300 членове на НД „Традиция“ от цялата страна участваха в традиционната възстановка на героичните боеве на връх Шипка от преди 142 години.
Кулминацията на националните чествания е тази вечер в Габрово, с тържествена заря -проверка.


В тържествета на Шипка за поредна година участва и група от КНСБ в "Арсенал". Местните патриоти, заедно с представители на местната структура на НД " Русофили" и Съюза на запасното воинство поднесоха цветя пред паметната плоча- костница на загиналите 276 руски воини и български опълнеци в т.н местност "Извора", по време на августовското стоене за боевете на Шипка през 1877 година.


.