Премиерът Борисов свика работно съвещание, свързано с мерките против коронавируса, актуалната обстановка в страната, подкрепата на гражданите и бизнеса в новите условия.
От доклада на здравния министър е станало ясно, че лечебните заведения в страната са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни средства. В ход е и подготовката на план за ваксинация, която ще бъде доброволна и безплатна за всички граждани. В плана е включено ваксинацията да стартира с работещите рискови групи на първа линия. Министър Ангелов е подчертал, че след въвеждането на извънредните епидемични мерки се наблюдава намаляване на натиска върху здравната система.
Борисов е заявил, „че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи“.
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е акцентирал върху нова мярка в подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица, като за целта ще се използва нов иновативен подход, при който в процедурата ще се включи и НАП. Ще се разчита чрез максимална скорост да се отговори на очакванията на бизнеса.
Според вицепремиера Томислав Дончев схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки.
От социалното министерство са докладвали, че от днес стартира мярката „Запази ме“, като в сила са и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите. Променени са условията по мярката „Заетост за теб“, така че безработни могат да бъдат наети за 6 месеца срещу заплащане от 610 лв. до края на годината и 650 – от следващата. Според министър Сачева е възможно „кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са в неплатен отпуск и децата им до 14-годишна възраст учат дистанционно. Те трябва да отговарят на условията на подоходния критерии.
„Българският туризъм стои стабилно“ е отбелязала Марияна Николова – вицепремиер и министър на туризма. Според нея „въведените на 27 ноември противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти“.