Птицеглав кораб скоро ще плава в язовир „Копринка“

19.5-метров птицеглав кораб – реплика на древнотракийски плавателен съд, ще бъде пуснат във водите на язовир „Копринка“. Неговото изграждане е продължило почти 3 години, изработен ръчно изцяло от дървен материал. Плавателният съд е оборудван с гребла, а конопено-памучно платно ще бъде издигнато на мачтата. Котвата е изработена от камък. Носът на лодката е украсен със стилизиран дървен жерав, откъдето идва и наименованието му.

Екипажът ще бъде от 10 курсанти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, Варна. За по-голяма автентичност те ще бъдат оборудвани със снаряжение от бронзовата епоха – 1783 г. Пр. Хр.

Първите учебни плавания се очаква да започнат на 17 август, след официалното сертифициране от Държавната агенция по корабоплаване.

Корабчето ще има за цел да разходи туристи из водите на язовир „Копринка“ и най-вече около мястото, където е локализирана потъналата столица Севтополис на Севт III, преди да бъде напълнен язовирът с вода през 50-те години на миналия век. Това ще бъде една от поредните атракции в Долината на тракийските царе.