Първият български паметник на Кирил и Методий е отлят в "Арсенал"

На 11 май празник имат и библиотекарите

На 11 май почитаме светите братя равноапостолите Кирил и Методий, създатели на славянската азбука. Днешният ден се чества като църковен празник на Светите братя, а 24 май е празник на българската просвета и култура.

През 1863 г. светът ознаменува тържествено 1000-годишнината на Моравската мисия и създаването на славянската писменост. За пръв път двамата солунски братя са изваяни от бронз върху внушителния монумент “Апотеоз на славянството” в древната руска столица Новгород.

В България първият паметник на светите братя равноапостоли Кирил и Методий е изработен в Казанлък. Той се намира в двора на бившето Казанлъшко педагогическо училище, днес Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, което отваря врати през 1883 година. Паметникът е създаден от казанлъшкия учител Иван Топалов през 1934 година. Скулптурата представлява двамата първоучители в цял ръст с книга в ръце. Изпълнението й в метал е направено изцяло в Казанлък - отлята е от бронз в Държавната военна фабрика, днешният "Арсенал". В изработката участва и Механо-техническото училище, сега Професионална гимназия „Иван Хаджиенов”. В изграждането на паметника се включили ентусиазирани ученици и много граждани. Днес паметникът на братята Кирил и Методий е обновен, върху плоча от черен гранит са изписани имената на двамата равноапостоли.

На 11 май Хуманитарната гимназия, в чийто двор се намира монументът, празнува своя патронен празник в чест на двамата първоучители.

Още в разцвета на българското Възраждане в махалите на Куцаровци и Големановци край Килифаревския манастир – средище на Търновската книжовна школа, са поставени оброчни плочи на Кирил и Методий на местата, където учители извеждат децата на 11 май за водосвет. Паметна плоча с голям надпис е поставена през 1885 г. и в черквата “Рождество Богородично” на търновското село Керека за 1000-годишнината от кончината на Св. Методий – дело на местен учител.

Една от емблемите на столицата е паметникът на светите равноапостоли пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Той е дело на скулптора Владимир Гиновски и на арх. Иван Иванчев. Паметникът е открит е през 1972 г. И до днес той е смятан е за едно от най-добрите постижения на българското монументално изкуство. Негово копие е поставено през 1990 г. в Мурманск, Русия, както и в двора на българското посолство в Рим. Фигурите на Солунските братя са високи 4,2 м и излъчат достолепие и мъдрост.

В Пловдив паметникът на Св. св. Кирил и Методий е изграден през 1996 г. по проект на скулптура Петко Москов. В съвременната историография се смята, че за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров се отбелязва празника на създателите на глаголицата.

Паметник има в Асеновград, който се намира в двора на училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Скулптор е Петко Москов. Паметникът на св. св. Кирил и Методий в Пазарджик е открит на 24 май 2005 г. Той е дело на скулптора Спас Киричев и архитекта Нина Костадинова – Васева. Проектът е дарение от Спас Киричев, който създава 5-метровата статуя.

Паметникът в Стрелча е открит през 2014 г. Автор на скулптурата на двамата братя е също Спас Киричев. Паметник на равноапостолите има и в Добрич. Издигнат е през 2007. Композицията, дело на скулптора Никола Богданов, почетен гражданин на Добрич, е висока общо 9 метра. Паметникът на светите братя Кирил и Методий във Враца е бил осветен от Врачанския митрополит Калиник на 24 май 2007 г. Петметровата бронзова скулптура на първоучителите се издига до старинната часовникова кула от 1762 г., връстница на Паисиевата история. Монументът е дело на местните скулптори Георги Тешков и Моника Игаренска. В двора на гимназията в Благоевград, носеща името на Кирил и Методий, е поставен техен паметник през 1980 г. по случай 100-годишнината на гимназията. Автор на монумента е Николай Терзиев.

Паметник на светите братя в някогашната първа столица на Българската държава – Плиска, е издигнат през 2015 г. като част от културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата”. Инициатор за създаването на този своеобразен дом на кирилските букви е Карен Алексaнян.
Паметник на братята има в Бургас в Приморския парк. Тяхна скулпура е oтĸpитa в зeмeнcĸoтo ceлo Дивля през 2011 г. Tя e изpaбoтeнa oт дъpвo oт Бoян Aлeĸcaндpoв oт Πepниĸ. Идeятa e нa Гeopги Aндpeeвcĸи.

В Солун се намират Паметникът на св. св. Кирил и Методи на скулптура Димитрие Ставриниду и още един, издигнат в чест на 1150-годишнината от началото на просветителската дейност на първоучителите. В Охрид монументът е създаден през 1992 година, автор е скулпторът Томе Серафимовски. Негова скулптура на светите братя Кирил и Методий има и в Белград. Монумент на двамта равноапостоли е издигнат през 2010 година и в Скопие.

На 11 май професионален празник имат и библиотекарите в България.