"Джазът в България и българите в джаза" - така се казва първата българска книга за един от най-култовите музикални жанрове на 20 век – джаза, която ще бъде представена в Казанлък на 28 август. Неин автор е Владимир Гаджев. Тази книга може да се определи и като енциклопедия, защото проследява развитието на това елитно изкуство у нас в периода от 1911 до 1991 година. Материалът за книгата е събиран от Владимир Гаджев дълги години и описва 80 години джаз - по света и у нас. Но в разказа музиката се преплита с политика и история. Разказва се за живота в Стара София, Пловдив и Варна. Както и за съдбите на напълно неизвестни за нас български джаз музиканти, работили зад граница по времето на социализма.

Трудът включва и куриозни джаз истории, и скандали с джаз величия. Всъщност, книгата е за всичко и за всеки, свързани с това изкуство.

С представянето на „Джазът в България и българите в джаза” ще бъде открито 5-ото издание на "Джаз фест Казанлък", който се провежда в дните на Празниците в Долината на тракийските царе. Това е първото събитие от богатата програма на джазовия фестивал и ще се състои на 28 август 2019 година от 18.00 часа в Културно-информационния център на ул. „Искра” 4.

Владимир Гаджев е роден на 29 март 1944 г. Той български музикален критик, журналист, преподавател по социология на музиката и история на джаза в Нов български университет. Гаджев може би е най-добрият познавач на историята, развитието и тенденциите в български джаз. През последните четири десетилетия е бил кореспондент на специализираните издания Melodie, Чехословакия и Jazz Forum, орган на Международната джазова федерация, както и сътрудник на списанията Jazz Podium, ФРГ и Musica Jazz, Италия. През 2000 г. германското издателство Konemann и българското “Кибеа” отпечатаха за разпространение в цял свят неговата “Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света” (художник Антон Радевски). През 2004 г. издателското ателие “Анго Боянов” даде път на книгата му A Love Supreme/Веселин Николов и неговите “Бели, зелени и червени” – първият системен труд за изтъкнат български джазмен. 20-страничен синтез на тази книга бе изискан от Колумбийския университет в Ню Йорк за включване в многотомната поредица “История на джаза по света”.