Прокуратурата в Стара Загора разследва случая с боклука край Гълъбово

Окръжна прокуратура – Стара Загора, води разследване по Наказателния кодекс за установяване извършено престъпление от длъжностни лица при Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора, и Изпълнителна агенция по околната среда – Стара Загора. До момента по делото няма привлечени като обвиняеми и не са взети мерки за процесуална принуда, информира пресцентърът на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Разследването е започнало след извършени процесуално-следствени действия по наблюдавано от Районна прокуратура –Стара Загора, досъдебно производство за това, че на 14.01.2020 г. в землището на гълъбовското село Обручище, в сграда, която е отдадена под наем на търговско дружество със седалище в Гълъбово, са управлявани отпадъци от разнородни материали, с неустановен вид и произход, не по установения ред. С това е била създадена опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди на околната среда – престъпление по чл.353б, ал.1 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство на Окръжна прокуратура – Стара Загора, следва да се установи дали длъжностни лица са нарушили или неизпълнили служебните си задължения с цел да набавят за другиго имотна облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици.

По делото са иззети множество документи от Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора и Изпълнителна агенция по околната среда – Стара Загора. Разпитани са в качеството на свидетели длъжностни лица от двете институции. Разследването продължава с извършване на множество процесуално-следствени действия.