Прокуратурата разследва инцидента с изтеклия газ в Николаево
Срокът за разследването е двумесечен, предстоят експертизи и разпити на свидетели

Районна прокуратура-Казанлък извършва разследване по образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 17 август 2016 г. в гр. Николаево, обл. Стара Загора в акцизен склад за пропан-бутан е съхранявал не по установения ред опасно вещество, като с това е създал опасност за живота и здравето другиму и за немаловажни вреди на околната среда - престъпление по чл.353 д ал.1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 17 август 2016 г. в 02.20 часа в РУ на МВР-Казанлък е било получено съобщение от охранител в Митнически склад за съхранение на газ пропан -бутан, намиращ се на територията на гр.Николаево, като същият е съобщил за изтичане на газ от един от крановете на склада - цистерна.
На място незабавно е пристигнала дежурна следствено-оперативна група от РУ на МВР-Казанлък, екипи на Пожарната служба в Гурково и Стара Загора. Бил е извършен оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства. Към момента е установена собствеността на склада-цистерна и наемателя на склада-цистерна. Създадена е организация за взаимодействие на всички държавни органи, имащи отношение към случая. Пострадали лица няма.

Досъдебното производство се провежда под надзора на прокурор от Районна прокуратура-Казанлък и е образувано на основание чл. 212 ал. 2 и ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс т.е. в условията на неотложност чрез извършване на оглед на местопроизшествие.

Срокът за разследване е двумесечен. Предстои назначаването на множество експертизи и разпит на свидетели, включително и на длъжностни лица.