Проф. Радка Аргирова: Задава се бум на хепатит В

И още, в разпространението на ХИВ/СПИН най-тревожно е положението с гей общността, твърди известният лекар-вирусолог по време на 17-ата Национална среща на фондация МОСТ


Проф. д-р Радка Аргирова е признат специалист по вирусология. Завършила е Медицински университет-София и Института по вирусология „Ивановски“ в Москва. През 1994 г. Радка Аргирова става доктор на медицинските науки, защитавайки дисертация на тема HIV към Национален център по заразни и паразитни болести. През 1997 г. вече е професор по вирусология. Специализира в Института по туморна биология във Фрайбург, Германия, и в Северозападен университет Чикаго, САЩ.
Била е научен сътрудник в Лаборатория по имунология и вирусология в Националния център по онкология - София, и в Лабораторията по молекулярна биология на ретровирусите към Института по обща и сравнителна патология на БАН. Проф. Аргирова е организатор и завеждащ на първата у нас Централна лаборатория по СПИН – за диагностика на инфекцията, към Национален център по заразни и паразитни болести в София. До 2012 година последователно е завеждащ Централна лаборатория по СПИН, Лаборатория по ретровируси и Лаборатория по херпесни и онкогенни вируси в Националния център по заразни и паразитни болести. От 1992 г. насам е преподавател по вирусология в Биологичния факултет на СУ „Климент Охридски”. Заместник-министър на здравеопазването и Главен държавен санитарен инспектор в периода 1995 – 1997 г. Била е председател на програмния съвет по СПИН към Медицинска академия, координатор за Централна и Източна Европа и представител на България в СЗО в Женева във връзка с глобалните програми срещу HIV/СПИН, член на Програмния координационен борд на Програмата срещу СПИН на Обединените нации. Експерт по въпросите на СПИН в проведени мисии в Република Конго и Филипини.Проф. Аргирова е председател на Българското дружество по медицинска вирусология, зам.-председател на Хумболтовия съюз в България и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. Тя е член на престижни професионални и научни дружества: Българско дружество по биохимия и биофизика, Международно общество по СПИН, Европейско Клинично общество по СПИН. Проф. Аргирова е ръководител и участник в международни научни договори с Италия, Казахстан и европейски проекти.
От септември 2013 г. проф. Радка Аргирова е част от екипа на „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“.

След близо две и половина години от прилагането на нова терапия срещу хепатит С у нас над 3000 са вече излекуваните пациенти. Сега тенденцията е въвеждане на медикаменти, които ликвидират вируса, независимо от типа му. Такава молекула ще бъде въведена в страната от 1 януари 2019 г. Това съобщи вирусологът проф. Радка Аргирова на 17-ата национална среща на фондация МОСТ в КК “Албена”. Във форума със свои доклади и презентации участваха изявени български лекари и учени, работещи в различни сфери на медицината и здравеопазването.


- Проф. Аргирова, изразихте мнение, че се очаква бум на хепатит В? Защо?


- Да, следващият бум ще е с хепатит В. Той ще настане през следващата година – година и половина. Сега се подготвя революцията. Защо? Защото вирусът на хепатит В много трудно се лекува. Вирусът при всички случаи минава през ядрото на клетката, интегрира се с клетъчната ДНК. В повечето от случаите излиза от там, но в някои остава и тогава говорим за хроничен хепатит В. Чисто биохимично са известни ензимите, които предизвикват превръщането на една форма на ДНК на вируса на хепатит В в друга в ядрото. Там, където има такъв ензим, той може да бъде въздействан, сега опитват това въздействие. И другото е, че вече са известни кои клетъчни рецептори участват в навлизането на вируса и срещу тях също се работи с нови рецепторни антагонисти, както при ХИВ.


- В световен мащаб над 350 милиона души са заразени с хепатит В, което го прави една от най-разпространените вирусни инфекции в света.Какво трябва да знаят хората за риска от заразяване с хепатит В?

- Хепатит В се разпространява по кръвен и по полов път. По кръвен път у нас не може да стане, тъй като навсякъде спринцовките, иглите, епруветките са за еднократна употреба, персоналът е достатъчно добре обучен. Единствено остава въпросът за венозната наркомания за хепатити В и С. Хепатит В се разпространява и по полов път, докато за С процентът е много по-малък. Така че, хората трябва това да го имат винаги предвид.

- Вие сте създател на Централната лаборатория по СПИН и сте лекар, посветил се на борбата срещу този вирус. Какви са последните данни за разпространението на СПИН в България?

- Последните данни за разпространението на СПИН у нас са от края на месец април 2018 година. В статистиката на заразените вече отиваме към 3000 души, не са стигнали това число, но посоката е тази – 2890-2900, скоро ще станат 3000. Това, което е важно и което аз държа да се каже, е сред какви групи се разпространява този вирус. Изключително в момента сред мъжете, които правят секс с мъже, т.е. гей общността е много сериозно и силно включена в разпространението на вируса. От личния ми опит ще ви кажа, че само през 2017 година, от 40 души мъже, които дойдоха при мен за лична консултация, един-единствен беше имал полов акт с жена. Тази общност е труднодостъпна, тя е като капсулирана, затворена е в себе си и трудно може да навлезем в нея. Тя се отличава с това, че хората там са много просветени, много знаят, много четат и тъй както много четат и знаят, тъй очевидно не се пазят достатъчно ефективно. Или не използват лични предпазни средства, или смяната на партньори е фактор, но фактът е този. През миналата година отбелязахме цифрово, че сред новозаразените лица с ХИВ за една година над 50% - вече 51% са заразени по този път, което е много притеснително. Защото хетеросексуалното заразяване продължава, но то не се е повишило, силно намаля броят на лицата, заразени с ХИВ, които употребяват наркотици, благодарение на много широкото използване на програми за обмяна на спринцовки и игли в цялата страна от неправителствени организации. От майка на дете също много се намали предаването на вируса, което никога не е било високо, но сега съвсем се сведе до минимум. Преди раждането правим тест за ХИВ, въпреки че ние искаме още в първия и в третия триместър да се прави изследването. Но ако това не е направено, преди раждането задължително се прави, имаме лечение – в смисъл недопускане на заразяване, на преминаване на вируса през плацентата. Така че, в това отношение всичко е добре, но с гей общността никак не са добре нещата. Там е много тревожно положението.- Как точно се работи с хората, които са заразени с ХИВ?

- Имаме няколко неправителствени организации, които общуват с ХИВ/СПИН заразените. Общо взето, те не отказват да контактуват с тези организации. Ние като страна членка на ЕС сме задължени веднага да започнем лечение на хората, независимо от имунния им статус. Около 12 000-13 000 лева струва терапията на един заразен. В Европа разпространението на вируса на СПИН е 7.6 на 100 000 души, а в България 2.1 на сто хиляди. След диагностицирането, в резултат на терапията, продължителността на живот нараства. Всички заразени са на терапия, не могат да не бъдат.

- В колко центъра се диагностицира наличието на вируса на СПИН?

- Потвърдителната диагностика се прави в една лаборатория, а терапията се осъществява в 5 центъра – в Инфекциозна болница –София, и в Катедрите по инфекциозни болести във всички университетски градове - Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Целите са три. Първо – тези, които са серопозитивни и подлежат на терапия, имат право да избират къде да бъдат лекувани, второ – има контрол над терапията и над разпределението на лекарствените средства, които са изключително скъпи, и третото е, че искаме да идват на 3-4 месеца на имунологичен и вирусологичен контрол, за да видим как върви лечението, защото при някои пациенти възниква резистентност и трябва да се прави смяна на терапията.

- Данните са за регистрираните случаи на хора с ХИВ/СПИН. А как стои въпросът с всички онези, които не са потърсили специализирана помощ?

-Има различни световни статистики. Някои казват, че заразените са 10 пъти повече от официално регистрираните, други твърдят, че са 20 пъти повече. Аз лично не вярвам да са и 10 пъти повече, мисля, че са много по-малко. Защото в нашата страна съществуват 36 т.нар. КАБКИС – лаборатории за доброволно тестване за ХИВ/СПИН, те са мобилни, ето сега, с летния сезон ще се появят на морето, и на практика, всеки може да отиде и да се изследва. А данните, които ще се получат от тези тестове, след това трябва да преминат през обикновена лаборатория и, ако има положителен резултат, тогава да се насочат към потвърдителна. Но хората започнаха да идват сами да се тестват.

- Свидетели сме на модата на татуировките, особено сред младите хора, които буквално превръщат телата си в картини. Крие ли татуирането някакъв риск от заразяване?

- Рискът винаги се асоциира с това има ли кръвно проникване в кръв.Ако има кръв, ако има проникване в кръв, има риск от всички кръвнопреносими инфекции. От хепатит Б, С и ХИВ. Т.е., ако се прави татуирането без да има проникване в кръвоносни съдове, което ще се демонстрира с капки кръв на мястото, където става татуирането, няма опасност. Но ако има такова проникване, има и опасност. Това е важното. Гоним кабинетите, лабораториите за хигиена, а тези кабинети и ателиета за татуировка не знам дали някой въобще ги следи. Смятам, че те трябва да бъдат подложени на същата проверка и същите изисквания, които има към обикновените лаборатории, в които се взема кръв. Това се отнася и за всички салони, където има режещи инструменти – маникюри, педикюри, фризьори.