Проф. Христо Йоцов и Jazz Cats 2

В първия ден от лятото, на 21 юни 2019 година, проф. Христо Йоцов и неговата група ще изнесат концерт със заглавие Jazz Cats 2. Музикалното събитие ще се състои в Кукления театър в Стара Загора.

Христо Йоцов създава Jazz Cats през 2016 като клубен проект, вдъхновен от би-боп традицията. Но бързо става ясно, че групата има много по-голям потенциал. Майсторството на четиримата, спойката между тях и високата степен на енергия довежда до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален.

Cats е нарицателно име за джазовите музиканти по света. Нещо повече – това е и един вид ценз за ниво и професионализъм. Има и личен мотив – самият Христо отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Затова и заглавията на парчетата са свързани с различни котешки характери и състояния: Mystery Cats, Lazy Cats, Motion Cats, Smart Cats – все неща, присъщи и на човешкия характер и емоция.

През 2017 г. е издаден първият албум Jazz Cats, с който групата активно концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018 г. "котките" изнасят с голям успех концерт в Барселона - родният град на Арнау. Вторият албум на групата Jazz Cats 2 излезе през март 2019. Както и в предишния албум, пиесите са отново на Христо Йоцов.

Проф. Христо Йоцов е барабанист, композитор и аранжор, джазмен. Вече 30 години води клас по ударни инструменти в отдел „Поп и джаз“ в Музикалната академия „Панчо Владигеров“. Свирил е със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Томи Смит, Анди Скофийлд и още много световноизвестни музиканти.