Проектът "Бузлуджа"  оживя във филм на казанлъчанин

Каузата за възстановяването на паметника на Бузлуджа, известен като Чинията и проекта "Бузлуджа- паметта на времето", на архитект Дора Иванова са герои в поредната "малка история" на БНТ, в едноименната телевизионна рубрика.

10 минутен филм, със заглавие: "Паметникът на Бузлуджа като символ на прехода" на казанлъчанина Николай Василев разказва за идеята на младата архитекта от Монтана, с диплом от Берлинския технически университет и нейния проект да се даде нов живот на паметника, действал като такъв само 9 години.

В лентата, чийто режисьор и автор е именно Николай Василев, арх. Иванова разказва за идеята си, трудностите пред проекта и варианти за съживяването на изключително оригиналния като архитектура паметник за поколенията.

През погледа на обикновените хора, срещани на върха, историята на паметника намира и други различни проекции.


Пред паметника има два проблема, но този с финансирането е вторият, категорична е 26 годишната архитекта от Монтана. Според нея първият проблем за това Чинията да намери новия си живот в новото време е консенсуса.

В кадрите е отделено място и на Казанлък, като домакин на първата изложба на открито, представяща проекта на арх. Дора Иванова.


10 минутната лента може да се види тук:

http://imedia.bnt.bg/predavanyia/malki-istorii/pametnikat-na-buzludzha-kato-simvol-na-prehoda