Къщата на ул. „Христо Ботев” 29, където преди доста време се помещаваше отдел „Образование” на Община Казанлък, ще бъде обявена за продажба чрез публичен търг. Началната тръжна цена на поземления имот с обща площ 275 кв. м е 72 400 лева без ДДС, ведно с построената в него сграда.Това предлага на общинските съветници кметът Галина Стоянова, като предложението бе разгледано и подкрепено с болшинство от членовете на Постоянната комисия по приватизация и разпореждане с общинска собственост.


Емблематичната за града къща е построена през 1924 година от казанлъчанина Петър Рахманлиев, дядо на именития ни треньор, донесъл олимпийски медали на родния си град и на България, Почетния гражданин на Казанлък Петър Рахманлиев. Сградата е на архитект Скордев и е изпипана във виенски стил. Къщата е много изискана, изградена е с вътрешни колони, има два етажа, таван, под самото кубе също има помещение, мазето е просторно. Двор и прекрасна някога асма допълват този красив градски дом. Семейството на Петър Рахманлиев обитава първия етаж до 1977 година, когато кметът на ХХ век Станчо Коев отчуждава имота заради тролейбусна линия, разказва именитият ни съгражданин. Последният му спомен от тук е свързан с голямото земетресение в Свищов на 4 март 1977 г., което по никакъв начин не се отразява на половинвековната тогава сграда.


След като става общинска, за известно време в нея се настаняват наематели, после тук се помещава отдел „Образование”. Ползва се и от новосъздаденото Народно читалище „Възродена Искра”. След което сградата остава на произвола на времето.


Преди повече от 15 години предлагат на Рахманлиев да си възвърне имота, но условията, при което това може да стане, както и липсата на финансови възможности, са причина идеята да не се реализира.


От доста години сградата по виенски модел на архитект Скордев се предлага за продан. Спор няма, къщата е уникална, една от малкото останали в града, строени в началото на миналия век, но за съжаление, времето и набезите на недобросъвестни хора, са казали жестоката си дума. Счупени прозорци, липсващи врати, изкъртени стълби, запустели стаи, буренясал двор. Всичко това стои зад желязната врата, на която е увиснал тежък катинар. Над входа все още се мъдри надпис за проект на „Възродена Искра”, който напомня за последните години, когато е имало живот в 92-годишната сграда. Остава надеждата, че с продажбата има вероятност тя да бъде съхранена, защото архитектурата й определено е украса в градския облик.

И още един общински поземлен имот се предлага за продажба чрез публичен търг. Това е имот с площ 140 кв. м на ул. „Шипченска епопея” 21 с начална тръжна цена 54 900 лева без ДДС, ведно с построената в него сграда.