На 26 март в ПГ „Иван Хаджиенов“, в Казанлък, приключи второто издание на състезанието „Арсенал – дом за ДОМИНО“, което се провежда по инициатива на ръководството на „Арсенал“ АД. В него участват ученици от 11 и 12 клас, от специалностите „Мехатроника“ и „Машини и системи с ЦПУ“, които се обучават по програмата за дуално обучение. Именно дуалното обучение, което стартира през 2015 година в Механотехникума по българо-швейцарския проект ДОМИНО, дава и заглавие на самото състезание. Инициативата е свързана с дългогодишното партньорство между „Арсенал“ АД и Механотехникума и цели да засили интереса на учениците към специалните предмети и към професията „Машиностроител“. Състезанието се проведе на два етапа – на 19-ти за учениците от специалността „Машини и системи с ЦПУ“ и на 26-ти за тези от специалността „Мехатроника“
В тазгодишната надпревара се включиха 17 ученика от двете специалности. Първата част е теоретична и включва 20 въпроса от учебния материал, свързан с професионалната им подготовка. Практическата част е да се начертае детайл, по задание от „Арсенал“ АД - с компютърна програма AutoCad. Тази година младежите трябваше да изработят технически чертеж на втулка. Тричленна комисия, оглавявана от заместник-директора на ПГ „Иван Хаджиенов“ инж. Любомир Костадинов ще оцени работите на участниците и излъчи победителите, до края на седмицата. Награждаването на най-добре представилите се възпитаниците в състезанието ще бъдат наградени от представители на „Арсенал“ АД на 29 март.
На 26 март се проведе и друго традиционно състезание за по-малките възпитаници на Механото, от специалност „Мехатроника“. Те участваха в куиз, чиито въпроси бяха свързани с професионалното образование, както и подреждане на пъзели, последния от които трябва да бъде конструиран така, че с първото зъбно колело трябва да се предаде движението на останалите девет. Въпроси имаше и за публиката. В отборната надпревара се включиха пет тима, а победителите бяха наградени.
На същата дата възпитаниците на Механото представиха своите проекти, свързани с чуждоезиковата подготовка, които също са свързани и с професионалното обучение. Подготвените макети от подръчни материали са изложени във фоайето на училището. Сред тях е и арт инсталацията, която подготвиха Анатоли и Габриела, спечелили първите места в тазгодишното национално състезание „Най-добър млад заварчик“. Младите хаджиеновци се запознаха и с новости в машиностроенето. Представители на фирма-партньор направиха демонстрация на центроване на валове чрез лазерен уред на SKF.