Президентът Румен Радев: Това, което видяхме, е революция в технологията

„Това, което видяхме днес, е наистина революция в технологията“, каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев в Казанлък. Това стана по време на официалното награждаване на победителите в състезание между оператори на дронове на формированията от Сухопътните войски на учебен център „Тюлбе“ в Казанлък.

"От днес ние отваряме вратата за нов род войски в българската армия – войските на бъдещето, войските на безпилотните системи", отбеляза още президентът. По думите му днес се отваря нова страница в популяризирането, навлизането и развитието на тези нови технологии в нашите въоръжени сили.

Конфликтите в Кавказ, Украйна, Газа доказаха по безспорен начин, че е дошло ново време в концепцията за водене на операции, време за масово навлизане, и то с огромен ефект на бойното поле на нови, евтини продукти, които преобръщат концепцията за водене на военни действия, каза държавният глава и напомни, че отдавна настоява подобни системи да бъдат внедрени в българската армия.

Румен Радев благодари на всички, допринесли за безупречната организация, както и на всички участници. Вие сте пионерите в нашите въоръжени сили, обърна се той към тях.

"Като върховен главнокомандващ на въоръжените сили очаквам с още по-голяма интензивност да се внедряват тези системи в българската армия", посочи Радев. Очаквам ние да заработим от усъвършенстване на законодателството и увеличаване на процедурите по придобиване на такива системи до промяна на нашата доктринална база така, че те да имат ясна методика на използване и на подготовка във въоръжените сили. Президентът изрази очакване догодина състезанието да е с много по-голям размах, да се видят и други системи. Румен Радев изрази надежда за задълбочаване на сътрудничеството в тази посока между въоръжените сили и българската отбранителна индустрия. "Очаквам също така военнообразователната ни система да разгърне по-мащабна програма, за да подготвим хора, които ще могат да оперират възможностите на тези системи. Очаквам да имаме обособен Национален център във въоръжените сили за подготовка на оператори на дронове, защото това са безпощадните изисквания на бъдещето", посочи още държавният глава. Той подчерта, че който иска в критична ситуация не само да оцелява, но и да постига своите цели, той не може оттук нататък да мине без такива системи, а най-важното е, освен технологиите, да имаме и добре подготвени хора. „Днес се убедихме, че имаме прекрасна база, на която да стъпим и да градим модерни отбранителни способности“, каза Румен Радев.

Държавният глава връчи наградата на отборните победители от 101-ви Алпийски полк в Смолян. От военното формирование бяха отличени и индивидуални състезатели в категориите най-добър оператор на дрон и разузнаване на обстановката и ориентиране. Второ място в отборното класиране спечелиха участниците от 61-ва Стрямска механизирана бригада, а трето – военнослужещи от поделението в Ямбол на 2-ра Механизирана бригада. Отличията връчиха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Днешното състезание е първото по рода си и се организира под патронажа на президента. В него участваха девет отбора от формирования на Сухопътните, а всеки отбор се състоеше от двама военнослужещи с два безпилотни летателни апарата. Те се състезаваха в два етапа – „Майсторско пилотиране“ и „Разузнаване и ориентиране“, а в рамките на събитието гостите имаха възможност да разгледат статичен показ на техника и въоръжение, както и да посетят щандовете за информационни материали на Сухопътните войски, Националния военен университет „Васил Левски“ и дружество „Традиция“.

В Казанлък президентът Радев посочи още, че в понеделник ще обяви кога ще свика Народното събрание.

Източник: БТА