141-та годишнина от героичната Августовска епопея за Освобождението на България от лятото на 1877 година бе чествана днес с тържествен митинг пред Паметника на Свободата на връх Свети Никола.

За честванията на върха бе държавният глава Румен Радев, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, заместник- председателя на Народното събрание Емил Христов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, дипломати, зам. министри, областните управители на Габрово и Стара Загора, народни представители, граждани. Община Казанлък бе представена от заместник-кмета Цветолина Цветкова.


За разлика от националния празник на страната,-3-ти март, когато до Паметника на свободата се изкачват десетки хиляди граждани от цялата страна, Августовската Шипченска епопея и нейното отбелязване е с далеч по-скромна посещаемост.

Въпреки тази инерция стотици родолюбци от цялата страна, основно млади хора, изкачиха Шипка, за да поднесат цвете в памет на загиналите български опълченци, и руски воини.


"Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов: див, чутовен връх, на който шепа български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България.

На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България. В последните десетилетия немалко бе сторено, за да бъде изтрита и пренаписана тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време", каза в словото си пред Паметника на свободата президентът Румен Радев.

Пред събралото се множество той каза, че с " присъствие на този легендарен връх, вие „строшавате на клеветата зъбът“. И това не е празен патос, защото залогът на нашата почит към истината и историята, уважаеми дами и господа, е нашето достойнство. "

В словото си държавният глава говори и за патриотизма, към който "днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческата амнезия и загуба на идентичност", като каза, че "това е критичен и рискован исторически момент. Защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на възрожденците: отворен към света, но уверен в своята сила и достойнства. ".За първа година традиционната възстановка на боевете от преди 141 години, пресъздавана от членове на Национално-патриотичното дружество "Традиция" бе на връх Шипка, в северната част на прохода, където реално са се водили бойните действия. В тазгодишната възстановка участваха 270 членове на "Традиция" от 33 местни клуба.

За възстановката на бовете, продължила 25 минути бяха използвани 5 хиляди патрона, 10 оръдия и 33 взрива. Освен бойци, за първа година в нея участваха и коне.Сред участниците в боевете, в ролята на башибозук бе и 56 годишният танзаниец Джоузеф Малиса от град Моши, в подножието на връх Килиманджаро. Танзаниецът, който е инженер ТВ и радиокомуникации е в България от 1997 година.

Включването си в редовете на "Традиция" той обясни с интереса си към българската история, любовта към България и респекта от чествания на националния ни празник -Трети март в града, в който живее сега- Велики Преслав.

Преди началото на тържествата група активисти на КНСБ от "Арсенал" Казанлък поднесоха цветя пред костницата на загиналите по време на боевете 276 опълченци и руски воини в района на т.н "Извора", където са избити от засада от турската армия. На лобното място на героите е съградена чешма.

Мястото за възпоменание, където се намира и костницата е съградено през 1972 година от бригада "Георги Димитров" на Леярния цех на Завод 3 при тогавашния комбинат "Фридрих Енгелс".