Официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе 2022 стартира на 26 август в 20.00 часа. Сцена на събитието е откритото пространство зад Казанлъшката тракийска гробница. На церемонията ще бъде връчена и традиционната награда на името на проф. Александър Фол. Тазгодишният лауреат на наградата е проф. Ваня Лозанова – Станчева, ръководител на Центъра по тракология при Института по балканистика към БАН.

Преди това в парк „Тюлбе” в 18.30 е фотоизложбата "Джазът през погледа на фотографа Константин Зайков", а в 19.00 ч. започват Празниците на тракийското вино и винена култура – търговско изложение на вино, деликатеси и напитки от Тракийската долина.

След официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе, от 20.30 часа идва и време за меломаните с концерта на джаз квинтет в състав: Надя Тончева - вокал, Иван Гърбачев - пиано, Тихомир Кръстев - саксофон, Радослав Паунов - бас китара, и Емил Тасев - барабани. С това се открива седмото издание на "Джаз фест Казанлък".

Наградата на името на проф. Александър Фол е учредена през 2006 г. от Община Казанлък и Исторически музей „Искра“ в памет на основателя на науката „Тракология“.

Първият носител на наградата на името на видния учен е д-р Георги Китов, която му бе връчена на 2 септември 2006 година по време на официалното откриване на вторите Дни на тракийската култура в Казанлък. Със своята експедиция ТЕМП д-р Китов направи епохални открития в Долината на розите, към чието име напълно закономерно бе прибавено и Долина на тракийските царе. Носители на наградата са още доц. д-р Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова, доц. Георги Нехризов, доц. д-р Камен Димитров. Наградата бе присъдена и посмъртно на Гергана Табакова – Цанова, дългогодишен уредник и директор на ИМ „Искра”. През 2016-а година наградата получи доц. д-р Георги Мавров. През 2017-а носител е проф. Тотко Стоянов, а през 2018-а с приза бе удостоена проф. д.и.н. Валерия Фол. През 2019-а носител е доц.д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, през 2021-ва – проф. д-р Петър Делев от Историческия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.