Приоритет на властите са здравето, образование и спорта, давайки знак, че се търси разхлабване на мерките в болничните заведения, връщането на учениците в класните стаи и отварянето на обектите за масов спорт.

Реимунизацията срещу COVID-19 започна официално днес с поставянето на втората доза от ваксината на "Пфайзер/БионТех" на здравния министър Костадин Ангелов. Той беше първият имунизиран в България на 27 декември. Както тогава, така и днес това стана на живо пред телевизионните камери. Втората доза от препарата трябва да бъде инжектирана най-малко 21 дни след първата.
До момента в страната са ваксинирани малко над 18 хил. души.
По данни на Кунчев част от областите в страната са приключили първата фаза от правителствения ваксинационен план - имунизирането на медицинските специалисти, и от тази седмица ще преминат към втората - на учителите и възрастните хора в социални институции.

Държавата очаква около 65 - 70% спад на туристическите услуги за зимния сезон, съобщи вицепремиерът и министърът на туризма Мариана Николова. Тя посочи, че в момента малките места за настаняване - стаи, малки хотели, къщи за гости, в зимните курорти са 100% заети. В същото време обаче Банско има сериозен проблем, тъй като разчита предимно на чуждестранни туристи.
Вицепремиерът съобщи, че властите са в процес на уточняване на условията, при които заведенията ще възобновят работа след изтичането на по-строгите ограничителни мерки на 31 януари. По-думите й се обмисля отваряне на обектите при ограничение за допускане на клиенти до 50 на сто от капацитета им, и с работно време от 6 до 22 ч. Друг вариант бил да се работи само по предварително направени резервации. Николова подчерта, че разговорите са само за местата за хранене и до момента не е обсъждано отварянето на нощните увеселителни заведения.

Властите обсъждат връщането на по-големите ученици към присъствено обучение да започне със 7-ми и 12-ти клас, на които в края на годината предстоят изпити от Националното външно оценяване и матури. Обмисля се те да са обратно в класните стаи от 4 февруари, когато започва вторият учебен срок, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя уточни, че изискването за задължително носене на маски в час ще остане.
Засега не е известно кога ще бъде възстановено присъственото обучение на останалите ученици от прогимназиалните и гимназиалните класове. От началото на януари на училище ходят само най-малките - от 1 до 4 клас, а останалите ученици се включват онлайн в часовете. Гимназистите се обучават дистанционно най-дълго - от края на октомври.
Михайлова коментира като балансирана и умерена стъпка възстановяването на практическите занимания за гимназистите от професионалните гимназии и студентите, което е в сила от днес. По думите й обучението при такива занимания винаги е на групи, така че може да се осигури необходимата дистанция и сигурно работно място за учениците.

Дневник