Покои на Живков на Бузлуджа очакват първи гости

Новите собственици на имота инвестирали близо 5 млн лв, за да вдъхнат нов живот на сградата.

Планинска хижа на метри от разрушаващия се монумент Чинията на връх Бузлуджа, построена някога специално за генералния секретар на БКП Тодор Живков, ще отвори отново врати за туристи. Новите собственици на имота са инвестирали близо 5 млн лв, за да върнат към нов живот сградата, известна сред по-старите като „вилата на ГУСВ“.


Тризведният хотел носи името „Еделвайс“, той разполага с 60 места за нощувка, като спалнята, ползвана от Живков при ходенията му на върха е реновирана и превърната във ВИП-апартамент. При ремонта са съхранени дърворезбованите тавани и витражи, изработени по проекти на най-именитите родни художници, работили и по интериора и на монумента.Като тъжна подробност собствениците на хотелския комплекс припомня, че в деня, когато подписали договора за покупката, неизвестни лица задигнали медната ламарина от покрива. И до днес няма следа от скъпия материал, не са намерени и крадците. Сходна съдба имаше медната общивка и на Чинията, която изчезна в средата на 90-те години на миналия век.

Сред първите гости на хотела ще бъдат ВИП-участниците в планирания за 30 юли събор на БСП, където се очаква партийната лидерка Корнелия Нинова да обяви кой ще бъде кандидатът за президент на левицата. През седмицата емисари от „Позитано“ 20 са огледали комплекса, за да направят резервациите.Специално за сборяните в една от залите на „Еделвайс“ казанлъшкият фотограф Бедрос Азинян е подредил фотодокументална изложба с кадри от изграждането на уникалния паметник на върха, те са извадени от архива на баща му Бедрос Азинян. На една от тях се вижда как художникът Светлин Русев на 23 август 1981 година показва на Живков и останалите членове на някогашното Политбюро фреските в централната зала на дома-паметник.
Заснети са и двете уникални рубинени звезди преди да бъдат монтирани на 70-метровия пилон. Звездите са били изработени по специална поръчка в завода „Кръсний май“ на руския град Вишний волочек. Всяка от тях тежи по 3,5 тона.


Съборът на Бузлуджа се провежда неизменно от лятото на 1991 година, мястото и датата са записани дори в Устава на Столетницата. Пръв слово от трибуната на Историческата поляна е държал Александър Лилов, тогава се ражда и лозунгът „Единство“. След него последователно са говорили през годините Жан Виденов, Георги Първанов и Станишев.


Христо Христов, за сайта .kmeta.bg