Походът на мечтите, организиран по инициатива на Младежкия съвет на организацията „Лумос“ в България в подкрепа на млади хора с интелектуални затруднения, ще премине през Казанлък. Заедно с Варна, Добрич и София, той е един от четирите бългаски града, където ще се проведе третата среща от Националната кампания на младите самозастъпници: Поход на мечтите 2. Основната тема, която ще се дискутира, е бъдещето на всеки млад човек с увреждане, навършил 18 години. Какви възможности и бариери се изправят пред него, как държавата защитава и подкрепя младите хора, израснали в институции и тези с увреждания, какви са възможностите за професионална реализация и обучение през целия живот. Участници ще бъдат млади хора с интелектуални затруднения от семейства и в грижа, родители на деца с увреждания, местна власт, професионалисти, НПО, доставчици на услуги, бизнес представители.

Преди седем години „Лумос“ започва работа по темата за младежко и детско участие на деца се интелектуални затруднения. В процеса на работа се оформя група активни млади хора, които се превръшат в самозастъпници за правата на всички млади хора по света за независим и достоен живот, професионална реализация, социално включване и участие.

Една от тях е казанлъчанката Михаела Иванова. Тя избира да участва в проекта на "Лумос" „Да превърнем думите в дела“ след спечелването на два златни медала през 2011 година от Спешъл Олимпикс, като се превърна в първия професионален самозастъпник на организацията и официално е част от екипа от 2015 година. Михаела сега работи за "Лумос" като ментор на деца и младежи с увреждания и ги подкрепя по пътя, който самата тя извървя.

През 2018 година е създаден Младежкият съвет на "Лумос". Целта на Националната кампания, която младите организират, е да се изработи Манифест, който да бъде подкрепен от участниците в дискусиите и разпространен сред всички заинтересовани страни на национално ниво. Изготвен е и Етичен код на Похода, който включва „дух на равнопоставеност, зачитане на правата на всички хора, толерантност към различното мнение, конструктивен и позитивен тон, лесен за разбиране от всички език, на който да говорим по време на дискусиите и други“.

Походът на мечтите ще бъде в Казанлък на 11 юни 2019 г от 13.00 до 15.00 часа в конферентната зала в Музея на розата.

Основател и председател на организацията „Лумос“ е известната английска писателка, автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“ Джоан Катлин Роулинг.