Почит за героя Почеков

Паметта на единствения казанлъчанин, участник в Априлското въстание - Стефан Почеков, ще бъде почетена от негови наследници и родолюбиви граждани.

За почитта канят на 2-ри май от 10,30 часа пред паметната му плоча- на бул. " Розова долина" в Казанлък - срещу сградата на Общинската администрация представители на Инициативния комитет, който преди три години с помощта на дарители, постави паметна плоча на героя, в близост до родния му дом.

Стефан Почеков загива в битка с турски войски на 11-ти май 1876 година в село Чифлик, в близост до Троян.

Героят губи живота си за идеи и родина едва 26 годишен.

Инициативата за увековечаване паметта на единствения казанлъчанин, участник в Априлското въстание е на казанлъчанина и негов родственик Недялко Пъков.
Преди три години той, в чест на 140 годишнина от Априлското въстание, Пъков заедно с Инициативен комитет събраха 700 подписа на родолюбиви граждани, които подкрепиха идеята за паметната плоча.

Днес, паметта плоча на Почеков е под патронажа и обгрижването на ученици от казанлъшкото училище "Паисий Хилендарски" .


сн: Това е останало от родната къща на героя в Казанлък


Стефан Почеков е роден в Казанлък, през 1850 година, в дома на преселили се Копривщенски майстори - гайтанджии. Бил е учител в Казанлък, един от основателите на Ученолюбива дружина „Искра“ и неин председател през 1874 година. Съратник е на Тодор Каблешков и Панайот Волов, покрай приятелството си със сина на баба Гана – Петьо Ганин, който е съратник на Левски.

Прокуден от местните чорбаджии, Стефан Почекво става учител в Клисура, където основава и революционен комитет. Когато избухва Априлското въстание, 26 годишният казанлъчанин става петдесетник и се сражава на предни позиции, пише в спомените си преди 40 години за него Богомил Спасов. .

Тогавашните казанлъшки младежи посрещат с голяма скръб вестта за смъртта на любимия си учител и в негова памет „Искрисите“ решават да му посветят специално представление. Избрана е патриотичната трагедия на Добри Войников- „Стоян войвода“. Представлението обаче е осутеното от набралата ход Руско-труска Освободителна война.