Паметта на единствения казанлъчанин, участник в Априлското въстание Стефан Почеков ще почетат родолюбци от района пред издигната негова плоча в Казанлък.

Поменът ще е на 2-ри май, от 11,30 часа, пред паметната плоча, поставена преди година на бул. "Ал. Батенберг", срещу сградата на Общината.


Инициативата за това бе на група граждани, сформирали Инициативен комитет, начело с Недялко Пъков.

На възпоменателната церемония ще бъде символично предадено и шефството върху тази паметна плоча на учениците от ОУ "Паисий Хилендарски", които ще се грижат оттук нататък за нея.

Инициаторите на честването канят родолбчци и граждани, с памет към историята и нейните герои, да почетат събитието .


Кой е Стефан Почеков?


Роден в Казанлък през 1850 г., учител. Буден и родолюбив, занимава се с обществена дейност. Заедно с Йордан Манолов Стателов е един от основателите на ученолюбива дружина „Искра”, а през 1874 г. е избран за председател на настоятелството на „Искра”. Развива оживена културно-просветна дейност и пропагандира идеите на националната революция сред младежта. Брат му - Петко е известен комичен артист-любител след Освобождението в читалище „Искра”.

Стефан Почеков другарува с Петю Ганин – зограф, сподвижник на Левски. Когато апостолите на Априлското въстание Панайот Волов и Тодор Каблешков са в с. Шипка, се среща с тях и благодарение на Каблешков става учител в Клисура. През учебната 1875/1876 г. заедно с колегите си Христо Труфчев и Христо Попов и с други будни клисурци поставят началото на комитета „Братя Самуилови” /на 15.01.1976 г./

В списъка с участниците във въстанието в Клисура е посочено, че Стефан Почеков се е сражавал на позицията „Зли дол” и е убит в Троянския балкан.


По материал на Марияна Ибришимова- Петрова ИМ "Искра"