Роднини от цял свят се събраха в храм „Свето Благовещение” в Прилеп за да отбележат 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев. Панахида в памет на владиката отслужиха свещеник Владко Илиевски, псалмът Емилиян Зелнишки и проф. Георги Секуловски.
„ Към църквата е създаден и първият църковен хор за източно пеене в Македония. Хорът носи името на Старозагорския митрополит Методий”, обяви в словото си по повод юбилея проф. Георги Секуловски, основател на хора и преподавател по църковно пеене в Македонския богословски факултет. Той припомни, че владиката е бил в родния си град за последен път през 1888 година и е бил посрещнат от цялото население.


В тази църква, през 1838 г. е бил кръстен и Тодор Йовчев, шестото и последно дете на търговеца на тютюн бай Йовче. В града и тази есен по криволичещите улици край старите къщи, нагиздени с много цветя има подредени низи с тютюн. Малцина знаят, че младият учител от Прилеп е прототип на Лазар Глаушев от романа”Преспанските камбани” на съгражданина си Димитър Талев. В местното читалище Тодор е избран за представител на първия църковно-народен събор в Цариград, а две години по-късно е постриган за монах. Съдбоносната среща със сънародници на брега на Босфора за утвърждаване на самостоятелна БПЦ го отвежда по пътя му на борец за освобождението на България и строител на Третата българска държава. Той уверено тръгва по земния си път с кръст и Македония в сърцето.

По време на Априлското въстание от 1876 г. в условия на изключително рискови ситуации предава сведения чрез преподавателите на Робърт колеж на западната преса за зверствата над българското християнско население., помага на руските войски, след Освобождението става протосингел на екзар Йосиф I в Българската екзархия в Цариград, избран е през 1896 г. за първи митрополит на новоучредената Старозагорска епархия. За слава на Бог създава парк”Аязмото” на оголения баир на север от града. Според специалистите паркът е уникален екофеномен, единствен на Балканите и един от най-успешните църковни проекти след 1878 г. в България. Като православен апологет написва книги и статии за християнското възпитанието и образование на младежите, актуални и днес. Наставник е на поредица инициативни свещеници от Старозагорска епархия, които стават учредители на първите социални сдружения и проекти на БПЦ.


„Духовен водач, който остава до края на живота си твърд и неподкупен родолюбец”, припомни в словото си по повод юбилея д-р Алеко Кусев, председател на създадената през 1993 г. Родова фондация „Митрополит Методий Кусев”, която днес обединява 200 семейства, които живеят в САЩ, Германия, Швейцария, Обединеното кралство. Близо 1000 потомци в 15 страни пазят по капка от немирната му кръв и „буйния му нрав и език”, както го описва съвременника му Симеон Радев. Учители, лекари, инженери, компютърни специалисти, художник и цигулар.

сн:2. Маргарита Кусева от Швейцария пред чешмата в родния дом на Старозагорския митрополит Методий, единствена оцеляла до днес


Днес в двора на прилепския храм се издига 20 годишен кипарис от парк „Аязмото, който засаден от роднините в памет на владиката. На броени метри от храма е родния му дом, където неговите роднини пазят мраморната чешма, от която е пил вода и Старозагорския митрополит Методий.
Поклонническото пътуване продължи с научна конференция в БКИ в Скопие. Форумът откри Даниела Будинова, Временно управляващ Посолството на Република България в Република Македония. С доклади по повод 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий се представиха доц. Иван Йовчев от Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, д-р Велислав Алтънов от БАН и д-р Румяна Лечева.Роднините на първия старозагорски владика се поклониха в Бигорския манастир и дариха книги за живота и делото му на игумена на Бигорския манастир архимандрит Партений.
Поклонението се проведе с благословията на Старозагорския митрополит Киприян. Организатор беше Поклонническия център при Софийската митрополия.


Автор:

Румяна Лечева, БТА