В навечерието на Деня на народните будители кметът на община Казанлък Галина Стоянова награди с Почетна грамота 14 изявени казанлъчани, които, освен че „работят за сърцето и душата на българите", през тази година имат и личен юбилей. За принос към съхраняването на националния дух и стремеж към култура, образование и книжовност в община Казанлък“ са отличени художникът Продан Проданов, фотографът Кольо Пейчев, музикантът Васил Глутников, учителите Стефка Николова, Василка Гоева, Емилия Башаранова, Стефка Колакова, Йовка Пашова, Василка Костадинова, Добринка Терзиева, Цеца Цекова, Василка Панайотова, Мария Димитрова, Людмила Бозукова.


Ето и кратка биографична справка за всеки от отличените дейци на културата и образованието в община Казанлък:

Продан Димитров Проданов - завършва Художествената академия в София през 1963 г., специалност „Декоративно-монументална скулптура” при проф. Любомир Далчев. Заедно със съпругата си, скулпторът Анастасия Гюкова живее и твори в село Бузовград, община Казанлък. Работи главно в областта на живописта, на кавалетната и декоративно-монументалната скулптура. Негови творби са притежание на галерии в Бургас, Видин, Стара Загора, Казанлък, както и на частни колекции в Италия, Франция, Германия, САЩ, Аржентина, Великобритания, Швеция.

Стефка Веселинова Николова - изтъкнат литератор и дългогодишен преподавател в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, автор на стихосбирки, носител на награди от Министерство на културата.

Кольо Желев Пейчев - доайен във фотографията. Участва в редица национални и международни пленери и конкурси, от които има многобройни отличия. Защитава най-високата професионална и творческа титла в страната - на фотограф-художник. Дълги години завежда Отдела за научна фотодокументалистика на Тракийския Университет в Стара Загора. С многобройни изложби в страната и чужбина.

Васил Глутников - професионален музикант, дългогодишен художествен ръководител на различни самодейни форми на територията на гр. Казанлък и общината. Изявен читалищен деец, популярен казанлъшки общественик, ръководител на Дамска вокална група „Златна есен“.

Василка Христова Гоева – старши учител по математика от Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, с високи педагогически постижения в областта на математиката. Подготвила много ученици, с достойно представяне на националния кръг на олимпиадата по математика и математическа лингвистика.

Емилия Райнова Башаранова – старши учител по химия и опазване на околната среда от Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. С високи педагогически постижения в областта на химията, подготвила изключително много ученици, с достойно представяне на националния кръг на олимпиадата по химия, както и на други национални състезания.

Стефка Димитрова Колакова - дългогодишен ръководител на ОУ „Свети Климент Охридски”, град Крън. Със своя професионализъм умело направлява педагогическата колегия за постигане на високи резултати на обучаваните ученици.

Василка Георгиева Костадинова - нейната трудова дейност започва като начален учител в ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“, с. Кънчево. Отличава се с трудолюбие, изпълнителност и толерантност. Класовете, които е обучавала тя, имат солидна подготовка по всички учебни дисциплини и участват с желание в различни дейности, организирани от училището.

Йовка Милева Пашова – старши учител на ОУ „Чудомир“, гр. Казанлък по физическа култура и спорт. Извежда училището на едно от първите места в спорта.

Добринка Минева Терзиева – учител в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов от 38 години, с I- ва Професионално квалификационна степен. Преподава математика и информатика. Със сериозни публикации в сп.“ Математика и информатика“.

Цеца Виткова Цекова - Старши учител по Дизайн в Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” – Казанлък. Вече над 33 години г-жа Виткова е учител с висок дух и търси начини учениците й да бъдат успешни граждани, с реализация в България и чужбина. Доказателство за това са наградите на нейните ученици. Цеца Виткова е и дизайнер на рекламните материали на Община Казанлък.

Василка Георгиева Панайотова - старши учител по биология и здравно образование в ОУ “Мати Болгария”. Притежава първа професионална квалификационна степен. През последните години има класирани ученици в областни и национални олимпиади.

Мария Тодорова Димитрова – старши учител начален етап в ОУ “Мати Болгария”. Нейните ученици показват високи резултати на Национално външно оценяване. Голям брой от възпитаниците й участват и заемат призови места в международни състезания.


Людмила Иванова Бозукова - главен учител и преподавател по химия и биология в Профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“. С дългогодишен опит, професионализъм и търпение госпожа Бозукова е доказан специалист в своята област и радетел за опазване на околната среда. За своите изяви и извънкласна дейност е наградена с Грамота „Неофит Рилски“ за 2016 година.


Тържеството по случай празникd продължи с тематичния спектакъл на Гълъбина Михайлова
"Елате при нас, за да си спомним за тях", с който се отбелязват 60 години сатира на казанлъшка сцена.