Платна на Ненко Токмакчиев гостуват на Казанлък
На 17 януари от 17.30 часа в Художествена галерия –Казанлък се открива изложбата „Магията на акварела” на Ненко Токчакчиев. Платната са от фонда на Художествена галерия - Бургас „Петко Задгорски”. В януарските снежни дни, изпълнените със слънце и морско настроение кратини на Ненко Токмакчиев ще ни заредят с енергия и оптимизъм.

Ненко Токмакчиев е роден на 13 април 1931 г. в Айтос. През 1945 г. постъпва в Механотехникума в Бургас, където получава средното си образование. През 1957 г. завършва Художествената академия „Николай Павлович” със специалност сценография при проф. Иван Петков и Георги Каракашев.

От 1957 г. до 1959 г. работи в театрите в гр. Велико Търново и гр. Плевен. През 1959 г. се установява в Бургас за постоянно. Става член на групата на художниците в гр. Бургас и до края на живота си участва в почти всички изяви, организирани от сдружението в града. През 1962 г. става член на СБХ, секция „Живопис“. За доброто си представяне във втората „Национална младежка изложба” в София е избран да участва в Международно младежко биенале в Париж. Негови творби присъстват в много общи художествени изложби и представителни изложби на българско съвременно изкуство в чужбина, организирани от СБХ. През годините на творческия си път Ненко Токмакчиев прави над 39 самостоятелни изложби в България и извън страната. След първите си самостоятелни изложби през 1966 г. в София, 1967 г. в Бургас до последната му юбилейна изложба през 2011 г. в Министерството на културата по повод неговата 80-та годишнина, авторът се представя в редица български градове.


За многостранната си културна и обществена дейност е награждаван с множество държавни отличия и награди. През 2001 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Бургас”, а през 2005-а става Художник на годината. 6 години по-късно получава Награда за цялостно творчество на Бургас във връзка с 80-ата му годишнина.

Картини на Ненко Токмакчиев са собственост на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, БХГ „Петко Задгорски “, както и на почти всички художествени галерии в страната. Негови произведения се намират в частни колекции в България, Англия, Франция, Германия, Русия, Япония и в държави от Арабския свят.
На 20 януари 2014 г. художникът напуска този свят.

Ненко Токмакчиев е баща на обичания български актор Тончо Токмакчиев. Другият му син – Ангел Токмакчиев, е свързан с розопроизводството в Казанлъшкия край.