Планират ремонт на пътя за Бузлуджа

Основен ремонт на третокласен път III-5005, отклонението от I-5, до връх „Бузлуджа“, е включен в тазгодишната програма на регионалното министерство. Състоянието му е лошо, като допълнително се влошава и от влиянието на суровите атмосферни условия в планината през годините.

След като стартира проектът за консервиране на паметника, иницииран от фондация "Проект Бузлуджа" с председател арх. Дора Иванова, интересът към него расте както от български, така и от чуждестранни специалисти и туристи. На Бузлуджа има две хижи, а там се ползват и ски пистите от любителите на зимните спортове в региона. Всичко това е наклонило везните, след дълги години, пътят да бъде включен сред планираните ремонти.

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов обяви амбициозен план, с който за следващите четири години значително трябва да се подобри състоянието на републиканската пътна мрежа. Според него, през 2022 г. ще се ремонтират 3100 километра от пътната мрежа, за което ще са необходими 2,8 милиарда лева. Те трябва да бъдат осигурени от тол таксите и от бюджета. В следващите две седмици гражданите ще могат да дадат свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.